Nagyvilág

Lelőttek egy késsel rendőrre támadó palesztin férfit Izraelben

JAAFAR ASHTIYEH / AFP
JAAFAR ASHTIYEH / AFP

Egy izraeli rendőr kedden hajnalban lelőtt egy palesztin férfit, aki állítólag konyhakéssel támadt rá, és meg is szúrta egy ellenőrzés során a dél-izraeli Askelon város egyik építkezésénél – írja az AP hírügynökség. A rendőrség nem azonosított a támadót, de mint kiderült, az Izrael által megszállt Ciszjordániában található Hebronból származik.

Az izraeli hadsereg közben megerősítette, hogy több razziát is végrehajtott Ciszjordánia területén, ahol húsz embert vettek őrizetbe.

Izrael állam azt követően erősítette meg katonai jelenlétét Ciszjordániában, hogy palesztin támadók tizennégy izraelit öltek meg négy támadásban az elmúlt hetekben az országban. Számos lépést tettek ugyanakkor a fellobbanó konfliktus csillapítása érdekében, kiadták például a több ezer, a Gázai övezetben élő palesztinnak az engedélyt, hogy Izrael területén dolgozhasson. A munkavállalási engedélyek megtagadása a konfliktusok felerősödésének egyik oka lehetett.

Az izraeli hadsereg a közelmúltbeli műveleteinek nagy része során a Ciszjordánia északi területén fekvő városra, Dzseninre fókuszát, ahonnan két palesztin támadó is származik. Múlt csütörtökön egy dzsenini palesztin fegyveres három embert megölt Tel-Avivban egy bárban.

Az AlJazeera azt írja, vasárnap az izraeli rendőrség közlése szerint a biztonsági erők megöltek egy palesztin nőt, aki szintén késsel könnyen megsebesített egy rendőrt Hebron központjában. Ugyancsak vasárnap az izraeli hadsereg lelőtt egy fegyvertelen palesztin nőt is, aki szerintük nem reagált a figyelmeztető lövésekre a ciszjordániai Betlehem közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik