Nagyvilág

Macron támogatására kérte a franciákat a luxemburgi külügyminiszter

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hétfőn arra kérte a franciákat: akadályozzák meg, hogy Marine Le Pen, a francia radikális jobboldal vezetője nyerje meg az elnökválasztást, amely szerinte európai felforduláshoz vezetne, nem pedig megbékéléshez – jelentette az AFP francia hírügynökség hétfőn.

Remélem,(az elnökválasztás) úgy alakul, hogy Le Pen nem lesz francia elnök az Európai Unióban,

jelentette ki a luxemburgi diplomácia vezetője, miután megérkezett az európai uniós külügyminiszterek találkozójára.

Ez nem csak felfordulást hozna Európába az értékek és a megbékélés helyett, hanem lényegében teljesen más útra terelne bennünket és az Európai Uniót. A franciáknak ezt meg kell akadályozniuk

– tette hozzá Jean Asselborn.

Az MTI megjegyzi, hogy Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök lelkes és hangos támogatója.

A luxemburgi külügyminiszter Marine Le Pen első fordulós elnökválasztási eredményét nagyon, nagyon aggasztónak nevezte, és úgy értékelte: Franciaország egyfajta politikai polgárháborúban áll.

Európaiként fontos számomra, hogy európaiakként egységesek és erősek maradjunk, különösen ezekben a nehéz időkben,

jelentette ki a szintén az uniós külügyminiszterek találkozójára érkező Annalena Baerbock német külügyminiszter, további részletek ismertetése nélkül.

A francia elnökválasztás első fordulójában vasárnap este Macron elnök a szavazatok 27,85 százalékát, míg Marine Le Pen a 23,15 százalékát kapta.

Kapcsolódó
Felébred-e Macron?
Nem kizárt, hogy április 24-én este izgalmas pillanatokat élünk meg: most először nem tökéletesen esélytelen, hogy Marine Le Pen az Élysée lakójává váljon. Ennek ellenére ma még Emmanuel Macronra érdemes tétet tennie annak, aki az esélyesebb jelöltre fogadna a francia elnökválasztás második fordulójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik