Nagyvilág

Az exit pollok szerint Macron és Le Pen jut az elnökválasztás második fordulójába

Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A jelenlegi elnök, Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját az urnák lezárása után közzétett exit poll-eredmények, illetve a korábban bezárt szavazókörök eredményei alapján projektált állás szerint. Macront a várakozásoknak megfelelően a szélsőjobboldali Marine Le Pen követi, és jut a második a fordulóba, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon előtt.

A különböző exit pollok összesítései alapján Macron az előzetes becsléseknél kicsivel nagyobb arányban győzőtt, és a szavazatok 28,1-28,6 százalékára számíthat, míg az elmúlt években valamelyest konszolidálódó Le Pen 23,3-24,4 százalék közötti eredményt ért el. Mélenchon 20 százalék körül teljesített, ezzel pedig nem jut a második fordulóba, tőle messze leszakadva végzett a többi jelölt, írja a Guardian.

Ahogy azt napközben már megírtuk, a részvétel a korábbinál alacsonyabb volt, 73,5 és 75 százalék között vehettek részt a franciaországi választáson. A hivatalos eredmények később érkeznek majd.

Az MTI az AFP-re hivatkozva azt is megírta, hogy Yannick Jadot zöldpárti jelölt, Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere és a csúnyán leszereplő jobbközép Valérie Pécresse bejelentette, hogy Macront támogatja a második fordulóban, Éric Zemmour, a radikális publicistából lett politikus pedig azt, hogy Le Pent.

Az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson szintén a centrista-liberális Macron és Marine Le Pen jutott be a második fordulóba, amit akkor 66:34 arányban nyert a jelenlegi elnök. Az első forduló valamivel szorosabban alakult, Macron akkor 24, Le Pen pedig 21,3 százalékot szerzett (kevéssel előzve meg a 20 százalékon végző jobbközép Francois Fillont és az akkor 19,6 százalékot elérő Mélenchont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik