Nagyvilág

Ukrajna katonai támogatásra szólítja fel Magyarországot

MTI/EPA
MTI/EPA

Magyarország nyújtson katonai támogatást Ukrajnának – írta csütörtökön kiadott közleményében Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsátana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére

– jelentette ki a szóvivő.

Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával “tönkreteszi az Európai Unió egységét”.

A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a miniszterelnök egyebek között azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Kijev ezt az ukrán “állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy “cinikusnak” tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat.

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy “a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Irpiny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért”. Ez a hozzáállás “megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el” – tette hozzá a szóvivő. Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország kategorikusan tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok “megrendezték” ezeket a tömeggyilkosságokat.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor hosszan beszélt az orosz-ukrán helyzetről:

Kapcsolódó
Orbán: Nem lesznek megszorítások, Zelenszkij ne mondja meg nekünk, hogy mit csináljunk
A miniszterelnök telefonon beszélt Putyinnal, azonnali tűzszünetet javasolt neki. Lázár János visszatérhet a kormányba, de az csak május végén alakul meg. Percről percre Orbán nemzetközi sajtótájékoztatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik