Nagyvilág

Felfüggesztették Oroszországot az ENSZ Emberi jogi bizottságából, Magyarország is igennel szavazott

MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

Megszavazták Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsból az ENSZ közgyűlésén – írja több nemzetközi hírportál.

A 93 tagország igennel, 24 nemmel szavazott, 58-an tartózkodtak.

A Közgyűlés határozattervezetében az áll, hogy „felfüggesztik az Emberi Jogi Tanácsban való tagsághoz való jogát annak a tagnak, aki az emberi jogok súlyos és szisztematikus megsértését követi el”.

A szavazáson Magyarország is igennel voksolt.

A szavazás előtt felszólalva Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete „szörnyűséges bűncselekményekkel” vádolta Oroszországot, felemlegetve a polgári lakosság ellen elkövetett bucsai gyilkosságokat. Gennagyij Kuzmin, Oroszország képviselője elítélte a közgyűlés döntését, és ehhez Észak-Korea és az orosz csatlósállam, Szíria is csatlakoztak.

A mostani a harmadik ENSZ-közgyűlési határozat, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i megkezdése óta elfogadtak. A két korábbi, Oroszországot szintén elítélő határozatot 141, illetve 140 tagország támogatta a szavazáson.

Frissítés: Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában – ezt Gennagyij Kuzmin, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese jelentette be. Kuzmin illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte “egy szuverén – független bel- és külpolitikát folytató – ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik