A következő élő közvetítés része Nem állnak messze a népirtástól a Bucsában történtek Boris Johnson szerint, a NATO-nak hosszan tartó szembenállásra kell felkészülni

Nemi erőszak, civilek kivégzése: ötezer orosz háborús bűn elkövetése miatt nyomoznak

Rodrigo Abd / AP / MTI
Rodrigo Abd / AP / MTI

Az ukrán ügyészség szerint csaknem ötezer orosz háborús bűnügyben nyomoznak, miután napvilágra kerültek az ukrán Bucsa városában elkövetett borzalmak – írja a The Guardian.

Az ügyészség által közzétett adatok szerint kedden összesen 4468 háborús bűnt vontak nyomozás alá, és ez a szám napról napra nő. Becslések szerint 165 gyermek halt meg az orosz invázió következtében – tette hozzá az ügynökség.

Az ukrán ügyészség tájékoztatása szerint országszerte megkezdődtek az előzetes nyomozások, többek között Kijev, Harkov, Szumi, Mikolajiv, Donyeck és Luhanszk régiókban.

Bizonyítékokat gyűjtünk a nemzeti bíróságok és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság számára. A bizonyítékok már nem csak háborús bűnök, hanem emberiség elleni bűncselekmények. És minden tényt bebizonyítunk, hogy megbüntessük azokat, akik kínozták, gúnyolták és elpusztították az ukránokat

– mondta Irina Venediktova ukrán főügyész.

Az ukrán ügyészség keddi közleménye szerint:

  • Orosz katonák követtek el szexuális erőszakot ukrán nők és férfiak, gyerekek és idősek ellen.
  • Bucsa városának megszállása idején az orosz katonák a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve civileket gyilkoltak meg, és a bűncselekmény elrejtése érdekében felgyújtották a testüket.
  • A nyomozás során kiderült, hogy a halottak testén erőszakos halál és kínzás nyomai vannak. A Bucsa körzet és a kijevi kerületi ügyészség ügyészei rendőrökkel együtt dolgoznak a helyszínen. Intézkedéseket tesznek a bűncselekmény összes körülményének megállapítására.
  • Az egyik gyermekszanatórium pincéjében a rendfenntartók öt hátrekötött kezű férfi holttestére bukkantak.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik