A következő élő közvetítés része Az orosz szén és hajózás is megsínyli az új EU-szankciókat, Zelenszkij kereste Orbánt

Zelenszkij: Hol van az a biztonság, amit a Biztonsági Tanácsnak kell garantálnia?

Spencer Platt/Getty Images
Spencer Platt/Getty Images

Az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) előtt beszélt kedden délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napokkal azután, hogy napvilágot láttak a bucsai mészárlás képei. A testületnek az Ukrajnát épp invázió alatt tartó Oroszország is állandó tagja, Zelenszkij pedig azt kérte, fosszák meg Oroszországot vétójogától a BT-ben.

Oroszország korábban minden olyan felvetést visszautasított, amely szerint csapatai részt vettek volna az atrocitásokban. A Kreml bizonyítékok  felmutatása nélkül azt állította, hogy az atrocitásokra utaló jeleket Ukrajna és nyugati partnerei hamisították, hogy ezzel igazolják az Oroszország elleni újabb szankciókat.

Zelenszkij szerint viszont az oroszok által elkövetett bucsai atrocitások hasonlóak voltak az ISIS műveleteihez, amikor úgy foglaltak el területeket, hogy civileket öltek meg, testeket csonkítottak meg, és nőket erőszakoltak meg gyerekek előtt.

Hol van az a biztonság, amelyet a Biztonsági Tanácsnak garantálnia kell?

– kérdezte Zelenszkij a tanácstól videós bejelentkezésben, utalva arra, hogy szerinte az ENSZ nem képes arra, hogy betartsa saját alapokmányát. Konkrétan az ENSZ Alapokmányának 1. cikkére hivatkozott – a béke fenntartására és a béke megtartásának biztosítására. Szerinte ha az ENSZ ezt nem tudja megtenni, kérdéses, hogy mi értelme van a többi az alapokmány többi cikknek?

Netán az ENSZ bezárására készülnek? Úgy gondolják, hogy lejárt a nemzetközi jog ideje? Ha a válaszuk nem, akkor azonnal cselekedned kell

– hangoztatta.

Volodimir Zelenszkij sürgette, hogy az ENSZ BT  nyújtson biztonsági garanciákat Ukrajnának. Hangsúlyozta azt is, hogy az Oroszországgal szembeni elszámoltathatóság elkerülhetetlen kell, hogy legyen. Az orosz akciókat háborús bűnöknek nevezte, és kijelentette, hogy teljes körű és transzparens nyomozást akar. Ezen belül:

  • teljes nyilvánosságot az újságírók számára,
  • maximális együttműködést a nemzetközi intézményekkel,
  • a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bevonását.

Zelenszkij arra kérte az ENSZ BT-t, mutassák meg a világ összes többi potenciális háborús bűnösének, hogyan fognak bűnhődni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik