Élő Nagyvilág

Az orosz szén és hajózás is megsínyli az új EU-szankciókat, Zelenszkij kereste Orbánt

AFP
AFP
  • Szén, bankok, szállítmányozás, közbeszerzések: ezeket a termékeket és szektorokat sújtják az új, Oroszország elleni uniós szankciók.
  • Oroszország átcsoportosítja haderejét, zömmel Dél- és Kelet-Ukrajnára koncentrál.
  • Az orosz ENSZ-nagykövet szerint provokáció volt a bucsai vérengzés, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa szerint direkt civileket céloztak az elkövetők.
  • Már 7,1 millióan hagyták el lakhelyüket Ukrajnában.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában készül felszólalni.
  • Zelenszkij többször kereste Orbánt, aki szerinte fél Oroszországtól.
  • Több mint 120 orosz diplomatát utasítottak ki az EU-ból az elmúlt 28 órában.

Az orosz sporttévé megszakította közvetítését a Dortmund-Lipcse meccsről, miután Ukrajnát támogató feliratokat szúrtak ki a lelátón

Az orosz Match TV megszakította szombati közvetítését a Borussia Dortmund-RB Leipzig mérkőzésről, miután a német labdarúgó-bajnokság rangadóján Ukrajnát támogató feliratok voltak láthatók a stadionban – írja az MTI.

Sajnálatos módon meg kell szakítanunk közvetítésünket rajtunk kívül álló okok miatt

– fogalmazott a kommentátor Igor Kitmanov a 4-1-es lipcsei sikerrel zárult találkozó szünete előtt. Az angol és francia élvonallal ellentétben a Bundesliga mérkőzéseit eddig közvetítették Oroszországban az ukrajnai háború ellenére is. A német liga március elején úgy határozott, hogy nem szakítja meg együttműködését a Match TV-vel, részben azért, hogy háborúellenes üzeneteket mutathassanak az orosz nézőknek. Az ebből származó bevételeket humanitárius segítségnyújtásra fordítják a háború sújtotta Ukrajnában.

Lengyelország nyomozókat küldhet a Kijev melletti vérengzés helyszínére

Lengyelország készen áll, hogy nemzetközi együttműködés keretében még ezen a héten elküldje nyomozóit Ukrajnába, a Kijev melletti Bucsában történt vérengzés helyszínére – közölte kedden a lengyel közszolgálati rádióban Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző nap szólított fel nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására, amely az Ukrajna orosz megtámadása során elkövetett népirtás körülményeivel foglalkozna.

A vizsgálat hatékonysága érdekében minél gyorsabb bizonyítási eljárás szükséges, hiszen a bizonyíték, a nyomok nagyon gyorsan megsemmisülhetnek, ami megnehezítené a későbbi eljárást, az elkövetők azonosítását és megbüntetését – mondta el Jablonski. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy ügyészekből, orvosokból, kriminológusokból álló nemzetközi csoportok utazzanak Ukrajnába a bűntettek helyszínére. Lengyelország kész akár még ezen a héten kiküldeni a szakértőket – tette hozzá.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 330-350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után, az áldozatok pontos száma még nem ismert. Az ukrán hatóságok hétfőn már vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett orosz háborús bűntettek ügyében.

Szerdán jöhetnek az újabb EU-s szankciók Oroszország ellen

Az Európai Unió tagállamai szerdán fogadhatják el az újabb szankciókat Oroszország ellen – erről Clement Beaune, Franciaország Európa-ügyi minisztere beszélt az RFI rádiónak. A tárcavezető hozzátette, hogy minél gyorsabban foglalkozni kell az Oroszországból az EU-ba áramló szén és gáz kérdésével is.

Kapcsolódó

(Guardian)

Kína a béketárgyalások előmozdítására törekszik a külügyminiszter szerint

Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik – mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során.

A kínai külügyminisztérium hétfő késő esti közleménye szerint Vang hangsúlyozta: Kína történelmi és kulturális hagyományainak, valamint egységesen alkalmazott külpolitikájának megfelelően a béke pártján áll, és elutasítja a háborút. Hozzátette: az ukrajnai kérdésben Peking nem törekszik geopolitikai haszonszerzésre, és nem tesz olyat, amivel tovább élezné a feszültségeket. „Egyetlen őszinte célunk a béke” – fogalmazott.

A kínai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy a háború egyszer mindenképpen véget ér majd, kulcsfontosságú mindazonáltal levonni a szükséges következtetéseket ebből a fájdalmas élményből Európa hosszan tartó biztonságának védelme érdekében. Leszögezte: Kína kész fenntartani objektív és méltányos álláspontját, és a „maga módján” építő szerepet betölteni az európai biztonsági mechanizmus kialakításában. Elmondta: bízik abban, hogy az ukrán kormány megfelelő bölcsességgel és autonómiával rendelkezik ahhoz, hogy megtegye a saját népe alapvető érdekeit szolgáló választást.

Kuleba reményét fejezte ki, hogy Kína a továbbiakban is fontos szerepet tölt majd be az összecsapások megszüntetésében, és megköszönte az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyt. Az ukrán fél – mondta – még mindig azon fáradozik, hogy folytatódhassanak a tárgyalások az orosz féllel, és tartós megoldást találjanak.

Vang Ji köszönetet mondott ukrán kollégájának az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárok evakuálásában nyújtott segítségéért, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is hatékony intézkedéseket alkalmaznak majd az önként ott maradó kínaiak biztonságának szavatolására. Kuleba megígérte, hogy mindent elkövetnek ennek érdekében.

A két fél a hivatalos beszámolók szerint utoljára március 1-jén egyeztetett egymással telefonon. Kuleba akkor azt a kérést intézte kínai hivatali kollégájához, hogy Peking a Moszkvával ápolt, jó kapcsolatait felhasználva működjön közre az orosz invázió megállítása érdekében. Kína mindazonáltal tartózkodik attól, hogy inváziónak minősítse az orosz katonai hadműveletet, és több alkalommal szót emelt az Oroszország ellen alkalmazott, nyugati szankciók ellen, a béketárgyalások előmozdítását szorgalmazva a helyzet megoldására.

(MTI)

Megkínzott civilek holttesteire bukkantak Szumi megyében

Legalább három olyan civil holttestét találták meg Szumi megyében, akiket előzőleg megkínoztak – írja Dmitro Zsivickij kormányzó tájékoztatása alapján a Kyiv Independent. A holttestek Konotop város környékén voltak, ahonnan április 3-án vonultak ki az oroszok.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Kijev közeli Bucsa városában mintegy 300 holttestet találtak a felszabadító ukrán csapatok. Voltak olyanok, amelyeket tömegsírokba rejtettek, de az oroszok jó néhány civilt az utcán vagy a saját házuk udvarában lőttek agyon.

Brit kormány: Fontos területeket foglaltak vissza az ukránok

A brit védelmi minisztérium kedd reggel is közzétette napi összefoglalóját az ukrán helyzetről, ebben a következők olvashatók:

  • Az ukrán erők kulcsfontosságú területeket foglaltak vissza Ukrajna északi részén és arra kényszerítették az orosz csapatokat, hogy azok visszavonuljanak Csernyihiv mellől és a Kijevtől északra fekvő területekről.
  • A kevésbé heves harcok nagy valószínűséggel tovább folytatódnak az újonnan visszafoglalt területeken, de ezek száma az oroszok visszavonulásával a héten jelentősen csökkenni fog.
  • Az Észak-Ukrajnából visszavonuló orosz egységeknél valószínűleg a felszerelések és a fegyverek jelentősebb mértékű pótlására van szükség, mielőtt átcsoportososítanák őket a kelet-ukrajnai műveletek helyszínére.

100 millió dollárt ad Japán az Ukrajnát segítő országoknak

100 millió dollárral támogatja Japán azokat az országokat, amelyek segítik Ukrajnát – jelentette be a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A bejegyzésben Morawiecki Lengyelországot említette, de azt nem, hogy milyen más országokat érint a támogatás.

A Guardian egyúttal beszámolt arról is, hogy a japán külügyminiszter különgépet küldött Lengyelországba húsz ukrán menekültért, ezzel már 400 körül van azoknak az ukrán menekülteknek a száma, akik a távol-keleti országban tartózkodnak.

Zelenszkij: Az oroszok olyan dolgokat követtek el, amilyeneket a helyiek még a náci megszállás alatt sem láttak

Az ukrán hatóságok szerint mintegy háromszáz civilt kínoztak és öltek meg az orosz csapatok az azóta felszabadított Bucsa településén, de máshol még nagyobb lehet az áldozatok száma – jelentette be hétfő éjjel Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök a CNN összefoglalója szerint azt mondta:

Már vannak olyan adatok, amelyek szerint Borodjankában és néhány más felszabadított városban még magasabb lehet az áldozatok száma. A kijevi, csernyihivi és szumi vidék felszabadult körzeteinek számos falujában a megszállók olyan dolgokat követtek el, amilyeneket a helyiek még a 80 évvel ezelőtti náci megszállás alatt sem láttak. A megszállókat mindenképpen felelősség terheli ezért.

Hozzátette, hogy Bucsában több mint háromszáz halottról tudnak eddig, de ez a szám még növekedhet, ahogy átnézik az egész települést. Zelenszkij kijelentette: maximális hozzáférést biztosítanak akár újságírók ezreinek is a felszabadított városokban azért, hogy dokumentálni tudják az orosz rémtetteket. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Oroszország megpróbálja majd elfedni az erőszak nyomait.

Az oroszok szerint a bucsai vérengzésről közzétett információk és képek csak provokációk.

Zelenszkij felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) készül felszólalni a testület keddi ülésén. Ezt az ukrán elnök jelentette be keddre virradóra közzétett videóüzenetében, majd elmondta, hogy Kijev érdekében áll, hogy a lehető legnyitottabb vizsgálatot folytassák le az ukrajnai konfliktus során meggyilkolt civilek ügyében. Felidézte, hogy a Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában legalább háromszáz polgári személy holttestét találták meg az orosz csapatok elvonulását követően. Hozzátette, hogy szerinte Borodjanka és más településeken még több lehet a halálos áldozatok száma. Kijev az orosz katonákat vádolja az atrocitás elkövetésével, Moszkva ugyanakkor megrendezett provokációról beszél.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények kivizsgálása érdekében egyebek között az Európai Unióval és a hágai Nemzetközi Büntetőbírósággal is együttműködnek az ukrán hatóságok.

El fog jönni az idő, amikor minden orosz meg fogja tudni a teljes igazságot arról, hogy közülük ki gyilkolt meg ukrán polgárokat, ki adott erre parancsot, s ki hunyta be szemét a gyilkosságok elkövetésénél.

Felszólította a világ újságíróit, hogy személyesen is látogassanak el a lerombolt városokba. Mutassák meg a világnak, hogy mit tett Oroszország! – jelentette ki. Zelenszkij arról is beszámolt, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár hamarosan Ukrajnába látogat.

Oroszország átcsoportosítja haderejét

Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát váltva Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja katonai erőit – közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Washingtonban. Sullivan szerint az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit.

Oroszország átcsoportosítja haderejét, hogy támadó műveleteit Kelet- és Dél-Ukrajna térségeire összpontosíthassa.

– mondta. Oroszország arra is készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontvonalra – mondta az amerikai tisztségviselő. Hozzátette, hogy az új offenzívával párhuzamosan Oroszország valószínűleg folytatja Ukrajna más térségeinek bombázását. Sullivan felhívta a figyelmet arra, hogy a háború ezen fázisa hónapokat, vagy akár még több időt is igénybe vehet.

Orosz ENSZ-nagykövet: Provokáció volt a bucsai vérengzés

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint „a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján semmi kétség, hogy megrendezett provokáció volt az állítólagos vérengzés Bucsában”. Vaszilij Nyebenzja erről hétfőn a világszervezet székházában tartott sajtókonferenciáján beszélt. Az orosz diplomata a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint felvételeket mutatott, amelyek a bucsai vérengzés megrendezett mivoltát voltak hivatottak alátámasztani.

Már az elejétől fogva világos volt, hogy ez semmi más, mint a soron következő, előkészített provokáció, amely az orosz katonák lejáratására és embertelenségének bemutatására, valamint az Oroszország elleni politikai nyomásgyakorlásra szolgál

– fogalmazott az orosz diplomata. Hozzátette: az orosz hadsereg nem követ el semmiféle atrocitásokat civilekkel szemben.

Az orosz diplomata felfoghatatlannak nevezte a Nyugat azon törekvését, hogy Oroszországot kizárják az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mindez nem segíti elő az orosz-ukrán béketárgyalásokat. Az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsát a február 24-én elindított háború első napjaiban foglalták el az orosz csapatok, és a napokban foglalták vissza az ukrán erők. Az oroszok távozása után a helyi hatóságok több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak.

(MTI)

Olvasói sztorik