A következő élő közvetítés része Zelenszkij a civilgyilkosságok helyszínére ment, és sürgeti a csúcstalálkozót Putyinnal

Hitlerhez hasonlította Putyint Orbán lengyel kollégája

Ukrán elnöki sajtóhivatal MTI/AP
Ukrán elnöki sajtóhivatal MTI/AP

Nagyon kemény szavakkal illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, miközben Emmanuel Macron francia elnököt rótta meg. A lengyel kormányfő, aki Orbán Viktor legszorosabb szövetségesének számított az EU-ban, azért bírálta Macront, mert folyamatosan próbál egyeztetni Putyinnal az ukrán háború befejezése, de legalábbis valamiféle tűzszünet elérése érdekében.

„Hányszor tárgyaltál Putyinnal és mit értél el? Nem egyeztetünk, nem tárgyalunk bűnözőkkel, hanem harcolni kell ellenük. Senki sem tárgyalt Hitlerrel. Te tárgyalnál Hitlerrel, Sztálinnal vagy Pol Pottal?” – tette fel a költői kérdést Morawiecki, aki szerint ki kell vizsgálni az ukrajnai orosz atrocitásokat, amiket népirtásnak nevezett és további szankciók bevezetését is sürgette.

A lengyel kormányfő a német kollégájának, Olaf Scholznak is üzent, amiért puha álláspontot képvisel a szankciók ügyében. Azt kérte, hogy ne a német üzleti vezetők és milliárdosok hangját figyelje, akik nem akarnak szankciókat, hanem az ártatlan nők- és gyerekekét.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik