A következő élő közvetítés része Putyint becsaphatta a hadvezetés, ezer felett a civil halottak száma

Egymásnak bókolgatott a kínai és orosz külügyminiszter

various sources / AFP
various sources / AFP

„Új korszakba” és „magasabb szintre” léphetnek az orosz-kínai kapcsolatok Vang Ji kínai külügyminiszter szerint, akit a kínai állami média idézett szerdán. Vang volt a házigazdája annak a megbeszélésnek, amit az Afganisztánnal szomszédos államok külügyminiszterei folytattak – írja az eseményről a BBC News. Ezen megjelent Szergej Lavrov, az orosz külügy feje is, aki tájékoztatta kínai kollégáját az Ukrajnában zajló háború, hivatalos orosz szóhasználattal „különleges katonai művelet” állásáról is. Itt aztán érdekes dolgokat mondott.

Lavrov kijelentette, Kína és Oroszország is „ellenzi a hegemonizmust és az erőpolitikát”, illetve fenntartanák az ENSZ alapelveit (Moszkva egy szuverén államot támadott meg katonailag, ami viszont nem igazán ENSZ-kompatibilis). Oroszország ráadásul elkötelezett a feszültség csillapítása érdekében Ukrajnában, folytatni akarja a béketárgyalásokat és fenntartani a kommunikációt a nemzetközi közösségben.

Lavrov bókolt Vangnak, mondván Kína mindig a történelem jó oldalán állt. Elmondta, az ukrán ügynek komplex története van, és a mostani helyzet „egy hosszú ideje fennálló európai biztonsági konfliktus eredménye”. Vang még annyit mondott, támogatja az orosz erőfeszítéseket, sőt abban mindegyik felet, hogy egy nagy humanitárius válságot megelőzzenek. A kínai külügyminiszter, ahogy a kínai kormány, egyszer sem ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik