A következő élő közvetítés része Putyint becsaphatta a hadvezetés, ezer felett a civil halottak száma

A Kreml szerint nem történt áttörés az újabb béketárgyaláson

Consulate General of the Russian / Sputnik via AFP
Consulate General of the Russian / Sputnik via AFP

Nem történt nagyon ígéretes elmozdulás vagy áttörés az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon, a feleknek még nagyon hosszú utat kell megtenniük, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak Moszkvában.

Az MTI tudósítása szerint pozitívumnak nevezte ugyanakkor, hogy az ukrán fél „elkezdte konkrétan megfogalmazni és papírra vetni a javaslatait”. Azzal kapcsolatban, hogy az isztambuli tárgyalás a tervekkel ellentétben nem két napig tartott, hanem már kedden véget ért, Peszkov annyit mondott, hogy

a tárgyalások lezajlottak, véget értek, és a delegációk visszatértek központjaikba, hogy tovább egyeztessék és összehangolják álláspontjaikat.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a tárgyalások részleteit, beleértve Kijev által az esetleges megállapodás kezesének javasolt országok listáját és azt az ukrán felvetést sem, hogy nem katonai úton oldják meg a Krím és a Donyec-medence kérdését. „Mi nem fogjuk megszállni a Krímet, mert az az Oroszországi Föderáció része. Az alkotmányunk értelmében nem tárgyalhatunk senkivel az orosz területek, régiók sorsáról, ez kizárt”, nyilatkozott Peszkov.

Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó, az orosz küldöttség vezetője a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy Ukrajna Isztambulban átadott írásos javaslatai egy lehetséges jövőbeni megállapodás alapelveit tartalmazzák:

  • a NATO-csatlakozásról történő lemondást,
  • Ukrajna szövetségen kívüli státuszának rögzítését,
  • a nukleáris és más tömegpusztító fegyverekről történő lemondást,
  • a külföldi katonai bázisokat és katonai kontingensek befogadásnak elutasítását, valamint
  • azt a kötelezettséget, hogy hadgyakorlatokat csakis a megállapodás betartásáért garanciát vállaló államok, köztük Oroszország, beleegyezésével tarthat.

Megyinszkij kedden Isztambulban választ ígért az írásba foglalt ukrán álláspontra. Emellett felajánlotta azt a lehetőséget, hogy a két ország elnökének találkozója a tervezettnél korábban, a békeegyezmény külügyminisztériumi szintű parafálásával egy időben, történjen meg.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik