Nagyvilág

Pénzes oroszok tízezrei jöhettek az EU-ba, és a lehetőség most is nyitva áll

Százezernél is több hosszú távú vízumot osztogattak uniós országok külföldieknek egy évtized alatt, a kínaiak és az oroszok voltak a fő kedvezményezettek. A programokat még Ukrajna orosz megtámadása után sem állította le mindenki – írta a G7.

A lap beszámolt arról is, hogy Oroszországban óriási kivándorlási hullám indult el a háború kitörése után: március közepéig becslések szerint 200 ezren távoztak külföldre letelepedési szándékkal. Azóta pedig csak gyorsult is a trend: csak programozóból március 23-ig 70 ezer hagyta el az országot, áprilisig 170 ezer távozóval számol az orosz iparági szervezet. A putyini diktatúra elől menekülő átlagpolgároknak nincsen könnyű dolga, miközben az orosz oligarchák és családjaik közül sokan már jó ideje bebiztosították magukat ilyen helyzetekre európai állampolgársággal vagy letelepedési kötvényekkel.

Ukrajna orosz lerohanása után Európa számos országában nagy elánnal fogtak hozzá az orosz oligarcha vagyonok zár alá vételéhez és elkobzásához. Nem lehetett azonban meglepetés, hogy tömegesen tartózkodnak kétes hátterű, akár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő oroszok az Európa Unió országaiban. Erre ugyanis a tagországok fele kiváló lehetőséget teremtett a befektetésekért cserébe kínált vízumok és állampolgárságok rendszerével.

Az Európai Parlament számára készült 2021-es tanulmány szerint

egy évtized alatt 3 milliárd euró befektetésért cserébe 4 ezer orosz kapott európai uniós országokban állampolgárságot és 20 ezer letelepedési engedélyt.

A Transparency International évek óta figyelmeztetett az ilyen programok veszélyeire, az átláthatóság hiányára, de más civil szervezetek is kiemelték, hogy különösen az Egyesült Királyság aranyvízum (golden visa) rendszere nemzetbiztonsági kockázatokkal jár. Magyarországon sem volt ez másként: a korrupciógyanús letelepedési kötvényprogram keretében számos Putyinhoz szorosan kötődő szereplő kapott magyar útlevelet. Ők most bármikor az EU-ba utazhatnak – még az orosz hírszerzés vezérének családja is. A súlyos átláthatósági hiányosságokkal jellemzett programot leginkább Rogán Antal és Habony Árpád köreihez sorolták, és ez becslések szerint több tízmilliárdos kárt okozott a magyar államnak.

Az egyes európai országok szabályai nagyon változatosak, de alapvetően az az elvárás, hogy vagy ingatlant kell vásárolnia a külföldi befektetőnek, vagy vállalatot kell alapítani, felvásárolni néhány százezer euró értékben. Ez pedig igazán nem is költség, hiszen később – akár jelentős haszonnal is – tovább lehet ezeket adni. Ezért cserébe nem állampolgárság jár, hanem egy lakcím az országba és egy hosszú távra szóló vízum. Jellemző azonban, hogy az 5-10 éves bejelentett lakcím után az állampolgárság már szinte automatikusan jár a legtöbb országban.

További részleteket itt olvashat a gazdag oroszoknak is kínált európai letelepedési lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik