Nagyvilág

Pusztító erdőtüzek, az ukrán háborúhoz vezető út és véres tüntetések a legrangosabb fotópályázat díjazott képein

Pusztító erdőtüzek, az ukrán háborúhoz vezető út és véres tüntetések a legrangosabb fotópályázat díjazott képein

Kihirdették a 65. World Press Photo sajtófotó pályázat területek szerinti győzteseit. Idén 130 országból 4066 pályázó nevezett 64823 alkotással, amelyek közül a megújult pályázati struktúra szerint külön zsűri választott, négy kategóriában hirdettek nyertes pályaműveket. A globális győzteseket két hét múlva, április 7-én jelentik be.

Afrika

Faiz Abubakr Mohamed / World Press Photo Egyedi képek kategória – Faiz Abubakr Mohamed (Szudán): Tüntetés Szudánban. Az októberi katonai puccs után is folytatódtak a véres tüntetések Szudánban, december 30-án a tüntetők átvonultak a fővároson, majd Kartúm után a szomszédos városokon is. A tiltakozást véresen leverték, a Reuters jelentése szerint legkevesebb öten meghaltak. A fotós kezdetben maga is részt vett a puccs utáni tüntetésekben, majd dokumentálni kezdte az eseményeket.
Sodiq Adelakun Adekola / AFP / World Press Photo Képriport kategória – Sodiq Adelakun Adekola (Nigéria): Félelem az iskolába járástól. Iszlamista csoportok és fegyveres bandák továbbra is rendszeresen rabolnak el diákokat a nigériai iskolákból, hogy szembeszálljanak a nyugati szekularizmussal, gyorsan pénzhez jussanak a váltságdíjak révén, vagy alkuképesek legyenek a bebörtönzött Boko Haram-tagok szabadon bocsátásáért. Ugyan a 2014-es #BringBackOurGirls kampány nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett, miután a médiafigyelem visszaesett, ma ugyanúgy folytatódnak az emberrablások. A nigériai elnök szerint országszerte mintegy 12 millió gyerek, többségükben lányok szenvednek traumát és félnek iskolába menni.
Rijasolo / Riva Press / World Press Photo Hosszú távú projekt – Rijasolo (Madagaszkár/Franciaország): Zebu háború. A Madagaszkár déli és nyugati részein élő gazdákat évtizedek óta nyomasztó probléma, hogy a dahaloknak nevezett banditák ellopják a szarvasmarhájukat, a zebujukat. A nagy értéket képviselő zebut hozományfizetésre, és rituálékra is használják, húsuk is igen értékes. Az 1970-es évektől egyre növekvő gazdasági egyenlőtlenségek és élelmiszerválság csak súlyosbítja a sokszor erőszakba torkolló zebulopásokat, gyakoriak a halálos összecsapások a dahalók és a vidéki lakosság között.
Rehab Eldalil / World Press Photo Nyitott kategória – Rehab Eldalil (Egyiptom): The Longing of the Stranger Whose Path Has Been Broken. Régóta küzdenek a diszkriminációval az évszázadok óta a Sínai-félszigeten élő beduin törzsek, az izraeli megszállás óta máig kollaboránsoknak tekintik őket. A diszkrimináció a nőket sem kíméli, az egyiptomi médiában őket is hamisan ábrázolják. A projektben a közösségből származó nők szövetre nyomtatott portréit hímezték, a férfiak verseket írtak a képhez. A fotós maga is a közösség aktív tagja már 15 éve.
Amanuel Sileshi / AFP / World Press Photo Dícséretben részesítve – Amanuel Sileshi (Etiópia): Békét keresni a káoszban. 2020 novembere óta Etiópiát erőszakos belső konfliktus uralja, amelyben a kormányerők és a Tigráji Népi Felszabadítási Front egymás vádolva harcolnak. Az áldozatok száma mindkét oldalon magas, civilek tízezrei érintettek. Tigráj legészakibb régiójából a déli irányban terjedő harcok belső migrációhoz és éhínséghez vezettek. A sorozat egyik képen a 21 éves Hailemariam Girma egy kifosztott iskolában áll, amit tigráj lázadók rabolták ki, az etiópiai Mesobitban 2021. december 6-án.

Ázsia

Fatima Shbair / Getty Images / World Press Photo Egyedi képek kategória – Fatima Shbair (Palesztína): Palesztin gyerekek Gázában. Palesztin gyerekek gyertyákkal világítanak a gázai Beit Lahia területén egy tűzszünet idején 2021. május 25-én.
Bram Janssen / AP / World Press Photo Képriport kategória – Bram Janssen (Hollandia): A kabuli mozi. A kultúra is könnyen egy háború áldozatává válhat. Az afganisztáni tálibok 2021 augusztusi hatalomátvételét követően az állami tulajdonú Ariana mozi zárva maradt Kabulban, az ott dolgozók bizonytalanul várták, a tálibok engedélyezik-e a filmek vetítését. A férfi alkalmazottak továbbra is naponta érkeztek dolgozni, annak reményében, hogy előbb-utóbb fizetést is kapnak, a nőket, köztük a mozi első női igazgatóját már nem engedték be. Három hónappal a hatalomátvétel után a tálibok végül nem engedélyezték a mozik működését.
Senthil Kumaran / World Press Photo Hosszú távú projekt – Senthil Kumaran (India): Határok: Ember-tigris konfliktus. Indiában 3000 bengáli tigris él, veszélyeztetett fajnak számít, az ember terjeszkedése miatt a tigrisek élettere jelentősen csökkent. A tigrisrezervátumok peremén álló települések őslakosainak megélhetése az állattenyésztéstől és a gazdálkodástól függ, köztük és a nagymacskák közötti konfliktusok abból fakadnak, hogy a tigrisek betévednek a településekre és megölik a falusiak haszonállatait.
Kosuke Okahara / World Press Photo Nyitott kategória –Kosuke Okahara (Japán): Kék affér. Kísérleti dokumentumfilm, amelyben a fotós az Okinawa városában szerzett élményien alapuló álmaira épül. Három év során a városban készített képei és az azokat kísérő narráció segítségével vizsgálja, hogyan hatolnak be az emlékek az álmokba.
Dar Yasin / AP / World Press Photo Dícséretben részesítve – Dar Yasin (India): Végtelen háború. Fiatal kasmíri férfi látszik egy golyó ütötte nyomon keresztül egy házban, ahol a feltételezett lázadók menedéket kerestek az indiai ellenőrzés alatt álló Kasmír állambeli Srinagarban, 2021. július 16-án. A két feltételezett lázadót megöltek.

Európa

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg / World Press Photo Egyedi képek kategória – Konstantinos Tsakalidis (Görögország): Erdőtűz az Evia-szigeten. A 81 éves Kritsiopi Panayiota miközben futótűz közeledik a házához a görögországi Evia szigetén lévő Gouves faluban 2021. augusztus 8-án. A Görögországot sújtó, harminc éve nem látott hőségben kirobbanó erdőtüzek miatt lakosok ezreit kellett hajókkal evakuálni.
Nanna Heitmann / Magnum Photos / World Press Photo Képriport kategória – Nanna Heitmann (Oroszország/Németország): Amikor a megfagyott föld is ég.  Oroszország távoli, észak-keleti részén elterülő Jakutföld 2021-ben pusztító erdőtűztől, súlyos füstszennyezéstől és a permafroszt olvadásától is kellett szenvedjen. Augusztus közepére 17 millió hektár égett Jakutföldön, nagyobb területen, mint a Görögországban, Törökországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és Kanadában tomboló erdőtüzek összesen.
Guillaume Herbaut / Agence VU’ / World Press Photo Hosszú távú projekt – Guillaume Herbaut (Franciaország): Ukrán válság. A 2013 és 2021 között készült projekt a 2022-ben kirobbanó ukrajnai háborúhoz vezető utat vizsgálja. Az ország keleti és nyugati része közötti konfliktus 2014-ben fokozódott, amikor a Kreml által támogatott erők elfoglalták a Krím-félszigetet, a donyecki és a luhanszki szeparatisták pedig kvázi népköztársaságokat hoztak létre, amelyeket a nemzetközi közösség nagy része a mai napig nem ismer el.
Jonas Bendiksen / World Press Photo Nyitott kategória – Jonas Bendiksen (Norvégia): Veles könyve. A Veles könyve című dokumentarista projekt 2021 áprilisában jelent meg, és az álhírek előállításáról elhíresült észak-macedón városról, Velesról szól. A város 2016-ban került fel a világtérképre mint az álhírgyártás epicentruma. Hat hónappal a projekt közzététele után Bendiksen ismertette, hogy hamisítvány az egész, az összes ábrázolt személy számítógéppel generált 3D-s modell, a fotókat pedig mesterséges intelligencia által generált szöveg kíséri.
Mary Gelman / World Press Photo Dícséretben részesítve – Mary Gelman (Oroszország): M+T. Bensőséges történet egy Down-szindrómás párról, az ötvenes éveikben járó Minya és Tatjána szerelméről. A fotós 2016 óta rendszeresen látogatta Szvetlana közösséget, ahol különböző mentális betegségekkel élő emberek és segítőik élnek.

Észak- és Közép-Amerika

Amber Bracken / The New York Times / World Press Photo Egyedi képek kategória – Amber Bracken (Kanada): Kamloops Indián Bentlakásos Iskola. A bentlakásos iskolák a 19. században kezdtek működni, hogy a különböző bennszülött közösségekből származó embereket erőszakosan asszimilálják az európai gyarmatosítók és misszionáriusok nyugati kultúrájába. Százötvenezernél is több gyereket vittek el erőszakosan az otthonaikból az iskolákba, ahol jellemzően megtiltották neki hogy az anyanyelvükön beszéljenek, rendszeres fizikai, néha szexuális bántalmazást is elkövettek ellenük. Az Igazság és Megbékélés Bizottság szerint 4100 diák halt meg az iskolákban. A kanadai Kamloops iskola területén 215 gyermek maradványait találták meg egy tömegsírban.
Ismail Ferdous / Agence VU’ / World Press Photo Képriport kategória– Ismail Ferdous (Banglades): Akik az Egyesült Államokat etetik. José a nővérével, Sarával ül a szobájában, Sioux Fallsban, Dél-Dakotában, az Amerikai Egyesült Államokban 2020. szeptember 6-án. Jose egy húscsomagoló üzemben dolgozott egészen addig, amíg 2020 áprilisában elkapta a COVID-19-et. Öt hónapig lélegeztetőgépre kötve feküdt a kórházban. Sara szintén a gyárban dolgozott, majd takarítónő lett.
Louie Palu / World Press Photo Hosszú távú projekt – Louie Palu (Kanada): Political Year Zero. Aktivisták állnak a pestisdoktorokra jellemző öltözetben a Capitolium épülete előtt, hogy felhívják figyelmet, a védőoltás megtagadása a koronavírus-járvány elhúzódásához vezet.
Yael Martínez / World Press Photo Nyitott kategória – Yael Martínez (Mexikó): Az idő virága, Guerrero Vörös-hegye. Mexikó a harmadik legnagyobb ópiumtermelő a világon, a termelés felét az ország második legszegényebb államában, Guerreróban zajlik, A drogkereskedelem  átalakította a nagyrészt bennszülött gazdálkodó közösségekeket, amelyek a túlélés eszközeként tekintenek a máktermesztésre,  A fotós a fényképek nagyításain tűnyomokkal és karcokkal utal a traumára és mákvirág kivonatolására,  míg a piros szín a vért és az erőszakot, de egyben az életet is jelképezi.
Sarah Reingewirtz / Los Angeles Daily News és Southern California News Group / World Press Photo Dícséretben részesítve – Sarah Reingewirtz (Egyesült Államok): A magas halálozási arányok miatt bábákhoz fordulnak a fekete nők. Az Egyesült Államokban élő fekete nők nehezebben bíznak meg az egészségügyi intézményekben, ahol mélyen gyökerező rasszizmussal állnak szemben. Sokan úgy érzik, hogy szülés közben sokszor indokolatlanul  császármetszést hajtanak végre, az orvosok pedig nem figyelnek rájuk. Éppen ezért néhányan szülésznőhöz fordulnak. Sarah Reingewirtz projektje Aysha-Samon Stokes történetét meséli el, aki a harmadik trimeszterében talált egy fekete szülésznőt, majd egészséges kisfiúnak adott életet anyák napján.

Dél-Amerika

Vladimir Encina / World Press Photo Egyedi képek kategória – Vladimir Encina (Kolumbia): Kilakoltatás San Isidróban. Rendőrök vesznek őrizetbe egy férfit, a felesége és családja gyűrűjében, miközben San Isidro településről kilakoltatják az embereket a kolumbiai Puerto Caldasban 2021. március 6-án.
Irina Werning / Pulitzer Center / World Press Photo Képriport kategória – Irina Werning (Argentína): Az ígéret. 2020 augusztusában a Buenos Airesben élő 12 éves Antonella megfogadta, csak akkor vágja le a haját, ha újra járhatnak iskolába, amelyet a COVID-19 világjárvány miatt felfüggesztettek. Antonella azt mondta, hogy a legdrágább kincsét ajánlotta fel cserébe azért, hogy visszakapja iskolai életét.
Lalo de Almeida / Folha de São Paulo / Panos Pictures / World Press Photo Hosszú távú projekt – Lalo de Almeida (Brazília): Amazóniai disztópia. Jair Bolsonaro brazil elnök környezeti szempontok felett elsikló politikája miatt új lendületet kapott az erdőirtás, a bányászat, a természeti erőforrások kiaknázása, nagy veszélynek kitéve ezzel az amazóniai esőerdőt. Amazónia kizsákmányolása a természetvédelmi problémák mellet számos társadalmi hatással is jár, különös tekintettel az őslakosokra, akik kénytelenek megbirkózni a környezetük és az életmódjuk jelentős leromlásával.
Isadora Romero / World Press Photo Nyitott kategória – Isadora Romero (Ecuador): A vér egy mag. A vér egy mag (La Sangre Es Una Semilla) a magvak eltűnését, a kényszervándorlást, a gyarmatosítást és az ősi tudás későbbi elvesztését kutatja. A videó digitális és filmes fényképekből áll, amelyek egy része lejárt 35 mm-es filmre készült. A kolumbiai Une nevű falujukba tett utazás során Romero régi emlékeket idéz fell a termőföldről és a termésről, megismeri nagyapját és dédnagyanyját, akik „magvédők” voltak, számos burgonyafajtát termesztettek, amelyek közül mára csak kettő létezik.
Viviana Peretti / World Press Photo Dicséretben részesítve –Viviana Peretti (Olaszország): A hiány portréja. Emberek tízezrei tűntek el erőszakos körülmények között az elmúlt 60 évben Kolumbiában, többségük soha nem került elő. Viviana Peretti kilenc évet felölelő projektében mutatja be az érintett családok életét, akik még várják vissza a szeretteiket, dokumentálja a kormány törekvéseit, hogy a tömegsírokat feltárják és azonosítsák az áldozatokat.

Délkelet-Ázsia és Óceánia

Anonymous / The New York Times / World Press Photo Egyedi képek kategória – Anonymus: Csúzlik. Csúzlit és egyéb házi készítésű fegyvereket használnak a tüntetők a biztonság erőkkel vívott összecsapásban a mianmari Yangonban. 2021. február 1-jén katonai vezetők puccsot hajtottak végre Mianmarban, ami után hatalmas tiltakozások törtek ki országszerte, nemzetközi szervezetek beszámolói szerint a hadsereg éles lőszerrel lőtt civil tüntetőkre. A fénykép készítése előtti napon 114 civil halt meg. (A fotós saját személyes biztonsága érdekében névtelenül pályázott.)
Matthew Abbott / National Geographic / Panos Pictures / World Press Photo Képriport kategória – Matthew Abbott (Ausztrália): Erdők mentése tűzzel. Bennszülött ausztrálok égetik a földet, az úgynevezett kulturális égetés során a tüzek lassan haladnak, csak az aljnövényzetet égetik el. Az ausztráliai West Arnhem Land lakói több tízezer éve gyakorolják az ellenőrzött égetést, a hagyományos tudást a kortárs technológiákkal ötvözve megakadályozzák az erdőtüzeket, ezáltal is csökkentve az éghajlatot felmelegítő CO2-kibocsátást.
Abriansyah Liberto / World Press Photo Hosszú távú projekt – Abriansyah Liberto (Indonézia): Köd. Indonéziában is rendkívül nagy erdőtüzek pusztítottak az elmúlt években. A tüzek után maradó hamu különösen azért veszélyes az egészségre, mert finom részecskéket szállít, amelyek mélyen behatolhatnak a tüdőbe. Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, az ipari méretű termelés pedig nagymértékben megnövelte a futótüzek kockázatát, az ország az erdőterületének mintegy negyedét elveszített 1990 óta.
Charinthorn Rachurutchata / World Press Photo Nyitott kategória – Charinthorn Rachurutchata (Thaiföld): Az emlékezés akarata. A Rachurutchata projektjében a bangkoki Thammasat Egyetemen  1976. október 6-án történt mészárlásról készült archív képeket a saját, 2020-22-es thaiföldi tüntetéseken készített fényképeivel állítja egymás mellé, hogy választ keressen a mostani tüntetések okaira. .A fotós a japán kincugi technológiát alkalmazza, a fényképeket eltépi, majd lakkal és aranyporral javítja, így szimbolizálva a trauma átalakulását egy jobb jövő reményévé.
Ta Mwe / Sacca Photo / World Press Photo Dícséretben részesítve – Ta Mwe (Mianmar): Mianmari felkelés. Demokráciapárti tüntetők puccsellenes tüntetések során a mianmari Yangonban 2021. március 31-én.
Olvasói sztorik