A következő élő közvetítés része A NATO megszavazta, hogy Magyarországra is harci egységet küldjenek, 40 ezer katonát is veszíthetett eddig Oroszország

Biden: A NATO sosem volt még annyira egységes, mint most

Brendan SMIALOWSKI / AFP
Brendan SMIALOWSKI / AFP

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Joe Biden, aki éppen Brüsszelben tartózkodik a NATO- és a G7-csúcs miatt, valamint részt vesz az Európai Tanács ülésének első munkanapján is.

A NATO soha nem volt egységesebb, mint ma. Putyin pontosan az ellenkezőjét kapja annak, amit el akart érni Ukrajnába való bejutása következtében,

jelentette ki az amerikai elnök, aki pénteken Lengyelországba utazik, ahol tervei szerint meglátogat ukrán menekülteket is.

Biden beszélt arról, hogy ha Oroszország vegyi fegyvert használna, az USA válaszolna, és „a válasz jellege a felhasználás természetétől függne”. Elmondása szerint világossá tette Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy Kína „jelentős veszélybe” sodorja az Egyesült Államokkal és az EU-val fennálló gazdasági kapcsolatait, ha segíteni akar Oroszországnak.

Az amerikai elnök ezen felült azt szeretné, ha Oroszországot eltávolítanák a G20-ak közül, de ha ez nem lehetséges, Ukrajnának kellene megfigyelőként részt vennie.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett amellett, hogy több mint 2 milliárd dollárnyi katonai felszerelést biztosítson Ukrajnának, ezen felül több mint 1 milliárd dollárnyi humanitárius segélyt is küldenek.

Csütörtökön nem csak az derült ki, hogy az USA hajlandó befogadni 100 ezer ukrán menekültet, hanem azt is, hogy szankciós listára tesznek több mint 400 személyt és szervezetet, köztük a duma több mint 300 tagját, oligarchákat és védelmi cégeket.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik