Nagyvilág europoli

Hidvéghi: itt az ideje, hogy minden uniós forrást Magyarország rendelkezésre bocsássanak

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
A Fidesz EP-képviselője szerint az Uniónak politikai érettségről kell most tanúbizonyságot tennie.

Itt az ideje, hogy minden, Magyarországnak és Lengyelországnak járó uniós forrást az Európai Unió azonnal a két ország rendelkezésére bocsásson, hiszen új, különleges és veszélyes helyzet állt elő az Ukrajnában zajló háborúval – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai Parlamenti képviselője Brüsszelben.

Hidvéghi a helyszínen magyar újságíróknak nyilatkozott, többek között az MTI-nek. Ők írták meg, hogy a politikus azt hangsúlyozta, hogy

noha már az Ukrajna elleni orosz háború előtt sem volt elfogadható az a támadássorozat, és az uniós források visszatartásával történt fenyegetés, amelyet Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Brüsszelben erőltettek, de a háború kitörése óta már botrányos.

A képviselő szerint szerint a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy az Európai Unió „politikai érettségről tegyen tanúbizonyságot”, most ugyanis egységre van szükség. Segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek most a menekülteket fogadják – mondta.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban kedden írtunk arról, hogy Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezte, hogy ma már inkább lehívná azt az uniós hitelt, amit tavaly visszautasított. Ezt később a kormány is megerősítette.

Kapcsolódó
Közzétette a kormány a levelet, amiben Orbán pénzt kér von der Leyentől
Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik