Élő Nagyvilág

Elérték a harcok Mariupol központját, százak vannak még a bombázott színház romjai alatt

Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP
Percről percre közvetítjük a háború legfontosabb pénteki eseményeit.
  • Már 450 ezer menekült érkezhetett Magyarországra.
  • A brit védelmi minisztérium szerint akadozik az orosz invázió.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Putyin újra nukleáris fegyverek használatával fenyegetőzhet.
  • Putyin elmondta Erdogannak, mik a követelései Ukrajnával szemben.
  • Nem kér a francia menedékjogból a tévés, aki korábban háborúellenes táblával rohant be az élő adásba.
  • Csütörtöki közvetítésünket itt olvashatják vissza.
  • Egy repülőtér melletti épületet ért rakétatalálat Lvivben. Egyelőre nincs hír áldozatokról.
  • Kijevben egy rakéta maradványai eltaláltak egy lakóépületet. A polgármester közlése alapján iskola- és óvodaépület is megrongálódott a bombázásokban. Egy ember meghalt, többen gyerek megsérült. Már 222-en haltak meg Kijevben a háború kezdete óta.
  • Eddig 130 embert mentettek ki a mariupoli színházból, még 1300-an lehetnek az óvóhelyen.
  • A Kreml szerint Biden ingerlékeny, fáradt és feledékeny. Putyin szerint Ukrajna igyekszik elhúzni a tárgyalásokat.
  • Lengyelország békemissziót javasol.
  • Lekeverték Putyin beszédét az orosz állami tévében.
  • A polgármester megerősítette: a harcok elérték Mariupol városközpontját, mindeközben Zelenszkij arról beszélt, több százan vannak még a rakétatámadás ért színház romjai alatt.

Magas rangú kínai-orosz megbeszélés volt

Egy kínai magas rangú külügyi tisztviselő csütörtökön találkozott Oroszország kínai nagykövetével és áttekintették a két ország kétoldalú kapcsolatait, írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a BBC.

Cheng Guoping találkozott Andrej Gyenyiszovval, és átbeszélték a terrorellenes, terrorelhárító és biztonsági együttműködés részleteit. A Kínában lezajlott találkozó jelentőségét az adja, hogy több nyugati ország, így az Egyesült Államok is attól tart, hogy Kína fogékony lehet az oroszok közeledésére, kérésére, hogy nyújtsanak nekik katonai segítséget az ukrajnai invázióban.

Franciaország menedékjogot ajánlott az orosz tévésnek, aki háborúellenes táblával rohant be az élő adásba

A France 24-nek nyilatkozott Marina Ovszjannyikova, aki háborúellenes táblával rohant be az orosz híradó élő adásába. A nő patriótának nevezte magát, és leszögezte, nem fogadja el a Franciaország által ajánlott menedékjogot.

A tévés korábban 14 órás kihallgatás után végül 30 ezer rubel pénzbírságot kapott. Azóta benyújtotta az összes szükséges dokumentumot a felmondásához, jelezte.

Putyin elmondta Erdogannak, mik a követelései Ukrajnával szemben

A BBC interjút készített Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivőjével, aki a beszélgetés során elmondta: csütörtök délután Putyin felhívta Erdogant, hogy elmondja, mik Oroszország pontos követelései Ukrajnával szemben.

Az orosz elnök követelései két kategóriába sorolhatóak, ezek Ibrahim Kalin szerint nem nehezen teljesíthetőek: Ukrajna legyen semleges, ne akarjon csatlakozni a NATO-hoz, az ország essen át egy demilitarizációs folyamaton, hogy biztosítsa, nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Valamint ide tartozik még a „denácifikáció”, illetve hogy kapjon védett státuszt az orosz nyelv Ukrajnában.

A követelések második kategóriájában rejtőznek a nehézségek, vélekedett a török szóvivő. Putyin a telefonhívás során jelezte, hogy személyesen akar bizonyos kérdésekről tárgyalni Zelenszkijvel, az ukrán elnök egyébként korábban már jelezte, hogy készen áll erre.

A követelésekkel kapcsolatban annyi derült ki, hogy az orosz elnök azt akarja, hogy Ukrajna adja fel a fennhatóságát Donyeck és Luhanszk felett, illetve Putyin azt akarja elérni, hogy Ukrajna hivatalosan is elfogadja, hogy a 2014-ben annektált Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik.

Putyin újra nukleáris fegyverek használatával fenyegetőzhet

A Bloomberg a Pentagon Védelmi Hírszerző Ügynökségére hivatkozva arról ír, hogy Putyin a háború előrehaladtával várhatóan újra nukleáris fegyverek használatával fenyegetőzik majd. Az ügynökség 67 oldalas jelentésében jelezte, hogy az egyes ukrán területek elhúzódó megszállása azzal fenyeget, hogy megfogyatkozik az orosz haderő, illetve fegyverarzenáljuk is, a gazdasági szankciók pedig elszigeteltté teszik Oroszországot.

Az ukránok kitartása és a gazdasági szankciók együtt veszélyeztetik azt, hogy Oroszország korszerű fegyverekkel lássa el csapatait, áll a jelentésben.

Scott Berrier, az ügynökség vezetője ezért jelezte: Putyin egyre inkább nukleáris elrettentő erejére támaszkodik majd, hogy ezzel jelezzen a Nyugatnak, és egyben erőt sugározzon támogatói felé.

A brit védelmi minisztérium szerint akadozik az orosz invázió

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint „akadozik” az oroszok ukrajnai inváziója, írja a Guardian. A jelentés szerint ennek logisztikai okai vannak: nehézségekbe ütközik az orosz csapatok ellátása élelmiszerrel és üzemanyaggal. Továbbá azt is írják, hogy sok orosz csapatot az ellátási vonalak védelmére kellett átvezényelni, ez pedig korlátozza a támadási lehetőségeit az orosz csapatoknak.

Újabb japán és ausztrál szankciók Oroszországgal szemben

Japán és Ausztrália is további büntetőintézkedéseket rendelt el pénteken Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt, írja az MTI.

A japán kormány 15 személy és 9 szervezet ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, köztük védelmi illetékesek és a fegyverexportot bonyolító állami vállalat, a Roszoboronekszport ellen is. A tokiói pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Japán így már 76 emberrel, 7 bankkal és további 12 egyéb szervezettel szemben vezetett be büntetőintézkedéseket.

Szankciós listára került mások mellett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő és több fegyvergyártó is.

Japánnak földgáz- és kőolajprojektekben is vannak érdekeltségei Szahalin szigetén, miután a Shell és az ExxonMobil olajvállalat kivonult belőlük. Kisida Fumio japán kormányfő szerdán nyilatkozott legutóbb a kérdésben, de nem beszélt arról, hogy mi lesz a szahalini energiaprojektek sorsa.

A tokiói orosz nagykövet csütörtökön arra az álláspontra helyezkedett, hogy az lenne a legkézenfekvőbb, ha Japán fenntartaná a „kölcsönösen előnyös” energiaprojekteket Szahalinon. Ezek Japán energiaellátása szempontjából érzékenynek számítanak.

A canberrai kormány szinte ezzel egy időben jelentette be, hogy szankciókat vezet be az orosz pénzügyminisztérium, 11 orosz bank és kormányzati szervezet ellen, és ezzel a legtöbb orosz pénzintézet és az orosz államadósságot kezelő valamennyi szervezet ausztráliai tevékenységét ellehetetleníti.

Orbán: Csütörtökön átlépte a 450 ezret a Magyarországra érkezett menekültek száma

Magyarország képes arra, hogy minden bajbajutottnak segítséget nyújtson, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kisvárdán az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények ellenőrzése során.

A kormányfő a közösségi oldalán csütörtök este közzétett videóban elmondta: úgy látja, hogy a mai napon átlépi a 450 ezret a Magyarországra érkezett menekültek száma. Pintér Sándor belügyminiszterrel végig járták azokat az intézményeket, rendőri és katasztrófavédelmi intézményeket, amelyek kulcsszerepet játszanak a menekültek ellátásban.

Orbán Viktor megemlítette azt is, hogy ellátogattak a kisvárdai kórházba. Ezt ismerik, mert a krími háború idején is ezt a kórházat jelölték ki az esetleges sebesültek ellátása céljából. Most is kijelölték, ha beteg menekültek érkeznek, akkor ebben a kórházban látják el őket. Fölkészült a személyzet, hogy a mainál nagyobb számban is el tudja látni a bajbajutottakat, hangsúlyozta. (MTI)

Mi történt csütörtökön a háborúban?

  • Bakondi György szerint 900 ezer menekült is érkezhet Magyarországra.
  • A háború azonnali leállítására szólította fel Oroszországot a hágai Nemzetközi Bíróság.
  • Az ukrán elnök szerint Oroszország terrorista állammá vált.
  • Katonai járműveket szállító orosz hadihajókat láttak Japán közelében.
  • Csak szerdán 53-an haltak meg az orosz támadásokban Csernyihivben.
  • A lengyel külügyminiszter-helyettes és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is háborús bűnösnek nevezte Putyint.
  • Egyesült Királyság: az orosz invázió minden fronton elakadt.
  • Döntse le ezt a falat! – üzente Zelenszkij a német kancellárnak.
  • Az óvóhelyen lévők többsége túlélte a mariupoli színház bombázását. 130 embert mentettek ki a mariupoli színház romjai alól a volt kormányzó szerint.
  • Putyint nem lehet szankciókkal megállítani, állítja egyik leggazdagabb oligarchája.
  • Az oroszok légicsapást mértek egy iskolára Harkiv mellett, legalább 21 ember meghalt.
Olvasói sztorik