A következő élő közvetítés része Orosz háborús bűnt videózhattak le; kizárták Oroszországot az Európa Tanácsból

Oroszokhoz, oroszul szólt kedd éjszakai beszédében Zelenszkij

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Videós üzenetet intézett nem csak Ukrajna, hanem Oroszország népéhez kedd éjjel Volodimir Zelenszkij. A Facebook-oldalára angol felirattal is feltöltött videóban többek között azt mondta, hogy hamarosan elérkezünk a háború harmadik hetének végéhez és bár közel a cél, még mindig egy kis időre van szükség. Folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között és értesülései szerint az álláspontok most már realisztikusabbak, mint korábban, az egyezséget azonban még nem sikerült megkötni.

Zelenszkij felhívta a figyelmet arra, hogy bár az oroszok folyamatosan támadnak, az ukrán csapatok vissza tudják tartani az előrenyomulást. Állítása szerint sok orosz sorkatona meghalt, beleértve tucatnyi orosz tisztet.

A támadók újabb háborús bűnöket követtek el, békés városokat és polgári infrastruktúrát bombáztak. Az oroszok által Ukrajna ellen bevetett rakéták száma meghaladta a 900-at, olyan sok légibombát látunk, hogy lehetetlen megszámolni őket.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy két újabb újságíró is meghalt az orosz támadásokban – köztük egy fiatal ukrán nő –, egy amerikai újságíró pedig súlyosan megsebesült, ezért, ismételte meg Zelenszkij korábbi felhívását, szükség van az Ukrajna feletti légtérzár bevezetésére.

Volodimir Zelenszkij / Facebook

Ezt követően az államfő orosz nyelvre váltott és az orosz állampolgárokat szólította meg. Mint mondta, akiknek sikerült valós információkhoz jutniuk a háborúval kapcsolatban, azok tudják, a háború Oroszország számára dicstelenséggel, szegénységgel, izolációval és egy brutális elnyomó rendszer bevezetésével fog végződni, „amely ugyanolyan embertelenül fog bánni az oroszokkal, mint ahogy a megszállók viselkednek Ukrajnával”.

Az orosz tisztviselőkhöz és mindenkihez szeretnék szólni, aki kapcsolatban áll a hivatalban lévő kormánnyal. Ha önök maradnak a posztjaikon, ha nem emelnek szót a háború ellen, a nemzetközi közösség megfosztja önöket mindentől, amelyet az évek során szereztek. (…) Ha továbbra is a propagandának dolgoznak, nagyobb kockázatnak teszi ki magukat, mint amennyivel szembe kell nézniük, ha egyszerűen lemondanak: az agresszív háború propagandájáért és a háborús bűnök támogatásáért szankciókat és nemzetközi bírósági eljárást kockáztatnak. Mondjanak fel! Néhány hónap munka nélkül jobb, mint egy egész élet nemzetközi vádemelés alatt.

Zelenszkij beszédében megköszönte a kanadaiak támogatását és azt, hogy az USA 13,6 milliárd dolláros támogatási csomagot készített Ukrajna számára. Az ukrán elnök úgy látja, hogy szerdán sikerül végre evakuálni az embereket a Harkiv megyében található Izjum városából is, ahol sikerült megegyezni a humanitárius folyosóról.

Mindenkinek, aki velünk van, hálás lesz az egész világ. Mindenkinek, aki velünk van, esélye van hőssé válni.

Az üzenetben Zelenszkij beszámolt arról is, hogy az ukrán parlament az ország újjáépítését segítendő új adózási szabályokat fogadott el, illetve megemlékezett a harcoló katonákról is.

Kapcsolódó
Újabb orosz tábornok esett el a harcokban
Az Ukrajnába behatoló orosz egységek 40 százaléka már jelentős veszteségeket szenvedett az ukránok szerint.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik