A következő élő közvetítés része Orosz háborús bűnt videózhattak le; kizárták Oroszországot az Európa Tanácsból

Hatalmas ováció fogadta az amerikai Kongresszusban Zelenszkij beszédét

Getty Images
Getty Images

Álló ovációval fogadta az amerikai törvényhozás, a Kongresszus, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távkapcsolatban bejelentkezett beszédet mondani (miután ezt a kanadai és a brit parlamentben is megtette már). A szokásos khakiszínű pólóját viselő, egyre borostásabb elnök először a népét dicsérte, majd Kijev orosz lövetéséről beszélt, hozzátéve, hogy a második világháború utáni legszörnyűbb háborún mennek át. Rátért arra, hogy „Oroszország nemcsak minket, nemcsak a mi földünket, nemcsak a mi városainkat támadta meg, hanem brutális offenzívába lendült az értékeink, az alapvető emberi értékeink ellen”. Ukrajna a demokráciáért küzd szerinte.

Zelenszkij ismét jelezte, egy Ukrajna feletti repüléstilalmi övezetet szeretne amerikai segítséggel. Ez ugyebár azt jelenti, hogy az orosz gépeket meggátolnák a támadásban, ami összecsapásokat eredményezne az amerikai és orosz gépek között, tehát gyakorlatilag a harmadik világháborút. Ezt az amerikai kormány és a Kongresszus többsége ezért változatlanul elutasítja. Zelenszkij egy videóösszeállítást is bemutatott a képviselőknek és szenátoroknak az orosz támadás kegyetlen részleteivel, amit néma csendben néztek végig, sokan nagyon érzelmesen.

J. Scott Applewhite / POOL / AFP

Utána az ukrán elnök az amerikai nemzeti érzelmekre igyekezett hatni, felelevenítve emlékeit a Rushmore-hegyi emlékműről, ahova egykori amerikai elnökök arcait vésték. Aztán rátért arra, hogy emlékezzenek az amerikaiak a Pearl Harbor elleni japán támadásra a II. világháborúban, illetve a 2001. szeptember 11-i merényletekre: „Senki sem számított ezekre, nem tudták megállítani őket. A mi országunk minden nap ezt éli át” – mondta Zelenszkij. Martin Luther King polgárjogi harcos „Van egy álmom” beszédét idézte, fordította át arra, hogy „szükségem van” a légtérzárra. Hozzátette, ha ez nem is lehetséges, olyan repülők és légvédelmi eszközök kellenek, amikkel megvédhetik Ukrajna egét.

Az elnök arra is kérte az amerikai képviselőket, vizsgálják át választókerületüket, és minden ott székelő cég vonuljon ki az orosz piacról, illetve legyenek még súlyosabb szankciók, amíg le nem áll az orosz hadigépezet. Eddig ukránul, tolmáccsal beszélt Zelenszkij, itt átváltott angolra, és Joe Bidennek, az USA elnökének címezve azt mondta: nem elég egy nemzet vezetőjének lenni, a világ vezetőjének is szükséges, ami a béke biztosítását jelenti nem gyengeséggel, hanem erővel:

Az erős bátor is és készen áll, hogy harcoljon a saját polgárai és a világ polgárai életéért. Az emberi jogokért, a szabadságért, a tisztességes életért és hogy akkor halj meg, amikor eljön az időd, nem akkor, amikor valaki más, amikor a szomszédod akarja.

Zelenszkij beszédét álló ováció fogadta, ismét.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik