Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: a franciáknál jöhet a negyedik oltás

Sandra Fastre / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Sandra Fastre / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Franciaországban hétfőtől a nyolcvan éven felüliek már a koronavírus-elleni oltás negyedik adagját is kérhetik, amennyiben több mint három hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. Szintén hétfőtől elkezdik megszüntetni a járványügyi korlátozásokat: a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés, és az oltottsági igazolást sem kell bemutatni. Erről Jean Castex miniszterelnök nyilatkozott a Le Parisien című lapnak, hozzátéve, hogy azoknak, akik koruk vagy egészségi állapota miatt veszélyeztetettek, továbbra is ajánlott a maszkviselés zárt helyeken vagy tömegben.

Az elmúlt napokban megállt ugyan a napi esetszám csökkenése, ám a kormány nem kíván változtatni a korlátozásokat érintő eredeti menetrenden, ugyanis a járvány kapcsán működtetett tudományos tanács szerint a esetszámok emelkedését az omikron variáns BA2 alvariánsa okozza, amely fertőzőbb ugyan, mint az eredeti omikron, de nem tűnik veszélyesebbnek.

A javulás a kórházakban és a magas átoltottságunk ösztönöz minket a korlátozások feloldására

– hangsúlyozta a miniszterelnök, elismerve ugyanakkor, hogy a feloldásokhoz eredetileg meghatározott feltételek még nem mindegyike valósult  meg. A kormány eredetileg akkor kívánta feloldani a korlátozásokat, amikor a súlyos betegek száma ezerötszáz alá csökken. Ez a szám vasárnap még ezernyolcszáz volt. A kórházi ápolásra szorulók száma és az intenzív ágyakon fekvők száma azonban több mint hat hete folyamatosan csökken. A naponta regisztrált új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban hatvanháromezer volt, míg az azt megelőző hét napban csak ötvenkétezer.

Franciaországban az oltásra jogosultak csaknem kilencvennyolc százaléka vette fel az oltás első és második adagját, amely a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg, hatvanöt százalék már a harmadik adagon is túl van. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány mostantól „a legveszélyeztetettebbek figyelemmel kísérésére” koncentrál – ezért oltathatnak a nyolcvan felettiek negyedjére is.

Hétfőtől a három oltással érvényes oltottsági igazolást már nem kötelező felmutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken. Az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban az oltási dokumentum vagy negatív teszt bemutatása azonban érvényben marad. Maszkot kizárólag az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedési járműveken kell még viselni. Február vége óta a maszkot már csak olyan helyeken kellett viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem volt kötelező (oktatási intézmények, üzletek, munkahelyek, hivatalok, bíróságok). Ezeken a helyeken hétfőtől a működtetők és a tulajdonosok dönthetik el, hogy kérik-e a maszkviselést. Az éttermekben, a sportlétesítményekben és a kulturális intézményekben (színház, mozi, múzeum) már két hete megszűnt a maszkviselési kötelezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik