Nagyvilág

Ausztria is ismerkedik a túlárazott közbeszerzésekkel: rács mögött a volt családügyi miniszter

Egy bécsi börtönben tette meg első vallomását Sophie Karmasin, Ausztria korábbi családügyi minisztere.  Az egykor Sebastian Kurz kancellár környezetéhez tartozó 55 éves politikusnőt azzal vádolja az ügyészség, hogy túlárazott közvélemény-kutatásokat rendelt meg saját alkalmazottjától, és a kifizetett összeg 20 százalékát pedig maga tette zsebre.

Karmasint a múlt héten tartóztatták le a hatóságok.

Az osztrák lapok csütörtöki beszámolója szerint Karmasin az első, több mint kétórás kihallgatásán nem tett beismerő vallomást, sőt azt állította, hogy semmit sem tudott a megrendelésekről.

A bécsi Gazdasági és Korrupciós Ügyészség a Sebastian Kurz körüli korrupciós ügyek vizsgálata közben jutott el Karmasinhoz, aki 2013 és 2017 között ÖVP-s színekben töltött be kormányzati pozíciót. Az ügyészség szerint miniszterként összesen legalább tizenhárom olyan felmérést készíttetett, amelyek kivétel nélkül Kurz politikai előrejutását szolgálták. Az ügyészség arra jutott, hogy a megrendeléseket a Pénzügyminisztérium hamis számláiból finanszírozták.

A vizsgálat korábbi szakaszában már őrizetbe vették Karmasin egyik volt alkalmazottját, aki saját cégével nyerte el a kutatási megbízásokat. Sabine Beinschab vallomásában azt állította, a miniszternő kényszerítette rá, hogy induljon a közbeszerzéseken, majd arra is, hogy minden megrendelés után az elnyert összeg 20 százalékát utalja át neki. Az elmúlt napok híradása szerint nem Beinschab volt az egyetlen, aki terhelő vallomást tett a volt miniszterre.

Az ügyészség szerint a megrendelésekkel 300 ezer eurót meghaladó vagyoni kárt okoztak a költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik