Nagyvilág

A következő 20 évben nagyot nő az ausztrál hadsereg létszáma

Ausztrália 2040-ig mintegy 30 százalékkal növeli hadserege létszámát – közölte csütörtökön Scott Morrison kormányfő, aki szerint békeidőben ez lesz a védelmi erők legnagyobb létszámnövelése.

Az ausztrál védelmi erők létszáma 18 500 fővel nő, és 80 ezer lesz, a létszámnövelés költsége mintegy 38 milliárd ausztrál dollár lesz – mondta a kormányfő egy brisbane-i laktanyában.

A kormányfő szerint a katonai erősítés a bizonysága annak, hogy a kormány felismeri „a veszélyeket és a környezetet, amelynek az ország, mint liberális demokrácia az indiai-csendes-óceáni térségben szembesül”.

Ausztrália szeptemberben jelentette be, hogy az Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok alkotta szövetség (AUKUS) keretében atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol. Morrison közölte, hogy az új katonák egy része a jövőbeli tengeralattjáró-flottát szolgálja ki.

A Kína Csendes-óceáni térségben megnyilvánuló növekvő befolyása miatt létrehozott AUKUS révén Ausztrália az egyetlen olyan nem atomhatalom lesz a térségben, amely felemelkedés nélkül hosszú távot megtenni képest tengeralattjárókkal rendelkezik majd.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik