Nagyvilág

Szerdáig regisztrálhatnak a külhoni magyarok, ha szavazni akarnak április 3-án

A regisztrált választópolgárok március 19-től kaphatják meg a választási levélcsomagot.

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe azok a külhoni magyar állampolgárok, akik részt szeretnének venni az áprilisi magyarországi parlamenti választásokon, figyelmeztettek hétfői kolozsvári sajtótájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői.

Ebből az alkalomból Tőkés László EMNT-elnök a választási részvételt és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta az MTI tudósítása szerint.

„Számunkra létkérdés, hogy olyanok álljanak az ország élén, akik szívükön viselik a külhoni magyarok ügyét” –  jelentette ki a politikus. A távolmaradás következményére figyelmeztetve intő példaként említette a 2004. december 5-i népszavazást, amikor nem szavaztak elegen ahhoz, hogy a népszavazás eredménye kötelezze a kormányt a külhoni magyarok kedvezményes honosítására.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, az irodahálózatuk munkatársai az elmúlt időszakban több tízezer erdélyi magyar embert kerestek meg elsősorban telefonon, és aki igényelte, azt segítették a regisztrációban vagy a meglévő regisztrációjuk adatainak a frissítésében. Hozzátette, hogy a regisztrált választópolgárok március 19-től kaphatják meg a választási levélcsomagot.

Tőkés László az MTI kérdésére válaszolva elmondta, arra biztatta a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak az egy hét múlva kezdődő romániai népszámláláson. Azt is hozzátette, hogy úgy tűnik, nem származik hátrány abból, ha valaki a székely identitását is beírja a népszámlálási ívre. Úgy vélte, fölöslegesen gerjesztett bizalmatlanságot magyarok és székelyek között a népszámlálás kérdése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik