Nagyvilág

Megvan, hogy hol és mikor találkozik egymással az orosz és az ukrán külügyminiszter

A tervek szerint csütörtökön találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában.

Kapcsolódó
Erdogan telefonon kérte Putyint, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet
Recep Tayyip Erdogan egy órán át beszélt Vlagyimir Putyinnal telefonon vasárnap – írja a távirati iroda. A beszélgetés legfontosabb része az

Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás. A megállapodásról Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője tett elsőként említést.

Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget.

Hétfőn Fehéroroszországban a tervek szerint megtartják az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulóját. A Rosszija 24 orosz hírtelevízió szerint mind Moszkva, mind Kijev küldöttsége megérkezett a találkozó helyszínére a Belovezsszakaja Puscsa nemzeti parkban.

Vlagyimir Megyinszkij, orosz elnöki tanácsadó, az orosz delegáció vezetője kijelentette, hogy ismét megpróbál megállapodni az ukrán féllel az ostromlott ukrán városokból létesítendő humanitárius folyosók működtetéséről.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkva az orosz offenzívát “bármikor” leállíthatja, ha Kijev teljesíti a feltételeit.

  • Ezek között sorolta fel annak alkotmányba foglalását, hogy Ukrajna nem lesz katonai szövetségek tagja
  • valamint a 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozásának
  • valamint a Donyec-medence két szakadár “köztársasága” függetlenségének elismerését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik