A következő élő közvetítés része Pozitív fejleményekkel ért véget a tárgyalások harmadik köre, újabb szankciókon dolgozik az EU

Rohamsisakokat és golyóálló mellényeket ad Japán Ukrajnának

ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és más katonai védelmi eszközöket akar Japán minél előbb az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna rendelkezésére bocsátani – jelentette ki a japán miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Japán sajtójelentések szerint Kisida Fumio kiemelte, hogy a tokiói kormány továbbra is támogatja azokat a példátlan intézkedéseket, amelyeket az Ukrajna mellett egységesen kiálló nemzetközi közösség foganatosított Oroszországgal szemben.

A tervezett katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Néhány nappal az orosz támadás megindítása után Kisida Fumio telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és az egyeztetés után elmondta: Japán 100 millió dollár (33 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

Egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint a japánok túlnyomó többsége – 81 százaléka – tart attól, hogy az ukrajnai háború más térségekre, akár Tajvanra is hatással lehet, és ezzel együtt magára Japánra is veszélyt jelenthet. A megkérdezettek szintén nagy többsége – 82 százaléka – egyetértett azzal a lépéssel, hogy a japán kormány is szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik