Élő Nagyvilág

Pozitív fejleményekkel ért véget a tárgyalások harmadik köre, újabb szankciókon dolgozik az EU

Foreign Ministry of Belarus / Anadolu Agency / Getty Images
Foreign Ministry of Belarus / Anadolu Agency / Getty Images
  • Az ukrán hadvezetés Kijev hamarosan bekövetkező ostromára számít.
  • Újra találkozik az ukrán és az orosz tárgyalódelegáció a béketárgyalások harmadik fordulója alkalmából.
  • Csak a Lengyelországba menekült ukránok száma már meghaladta az egymilliót, ezért az ország vezetése további uniós támogatást kér a határmenti országoknak.
  • 2008 óta nem látott magasságba emelkedett a kőolaj ára; Ukrajna megtiltotta egyes élelmiszerek exportját.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bosszút ígért az oroszoknak.
  • Apró pozitív fejleményekkel ért véget a tárgyalások harmadik köre.
  • Putyin szerint az EU-nak inkább Kijevre kellene nyomást gyakorolnia.

Ma folytatódnak a béketárgyalások

Az előzetes tervek szerint hétfőn rendezik meg az orosz-ukrán béketárgyalások harmadik körét, emlékeztet a SkyNews. Az előző tárgyaláson Oroszország ugyan beleegyezett abba, hogy amíg a civileket evakuálják, átmeneti tűzszünetet tart, de az ígéret ellenére folyamatosan megsértik a tűzszünetet. Hétfőn négy ukrán városban rendelnek el tűzszünetet és nyitnak humanitárius folyosót: Kijevben, Harkivban, Mariupolban és Szumiban.

Újra összeült Orbán részvételével a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén kezdte a hetet Orbán Viktor; a testület tagjai reggel 8 órától értékelik a hétvége és az elmúlt órák ukrajnai fejleményeit egyrészt biztonsági szempontból, másrészt az egyre növekvő menekült-hullám kezelése tekintetében is, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A miniszterelnök ezúttal is a Karmelita kolostorba hívta össze a szakmai döntés-előkészítő kormányzati testület ülését, melynek feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése és a rendelkezésre álló információk elemzése.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs tagja, illetve az ülések állandó meghívottja a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára, a Magyar Honvédség parancsnoka, az Információs Hivatal vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője, a miniszterelnök kabinetfőnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár valamint a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

Márki-Zay Péter: Orbán Viktort sokan tartják hazaárulónak

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány semmit sem tesz a menekültekért, róluk valójában az egyházi karitatív szervezetek és az önkormányzatok gondoskodnak. Márki-Zay Péter a Népszavának azt mondja, még a Fidesz-táborban is sokan tartják Orbán Viktort hazaárulónak, amiért egy „eszement diktátor” érdekeit képviseli. A választáson dől el, hogy a jövőben egy putyini vagy egy nyugati modellt követ-e az ország.

Oroszországba vezető humanitárius folyosót alakítanak ki a Harkivból menekülők számára

Korábban megírtuk, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint hétfőn négy ukrán városban rendelnek el tűzszünetet és nyitnak humanitárius folyosót: Kijevben, Harkivban, Mariupolban és Szumiban.

A Guardian az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi egyik cikkében további részleteket is kiszúrt. Ezek alapján Kijevből Fehéroroszországba tudnak csak eljutni a menekültek, a keleti határnál fekvő Harkivból pedig csak Oroszországba. Mariupolból és Szumiból ukrán és orosz városok egyaránt elérhetők lesznek.

A minisztérium hozzátette azt is, hogy azok, akik el akarják hagyni Kijevet, kérhetik azt is, hogy repülővel Oroszországba szállítsák őket. Ezen felül bejelentették azt is, hogy drónokkal figyelik majd az evakuálást, hogy – állítja az orosz védelmi tárca – „az ukránok ne tudják megtéveszteni az oroszokat és a világot”.

Lakóházakat céloznak az oroszok Mikolajivban

Néhány poszttal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy egy nappal azután, hogy kiszorították az oroszokat Mikolajivból, ismét rakétákat lőttek a városra. A város polgármestere, Olekszandr Szenkevics jelezte: az oroszok lakóházakat céloztak meg a rakétákkal.

Az alábbi videót az ukrán parlament tette közzé.

Egy kijevi ellenőrzőponton házasodott össze két ukrán katona

Egy kijevi ellenőrzőponton házasodott össze két ukrán katona, írja a Washington Post. A vendégek között ott volt Vitalij Klicsko kijevi polgármester is, aki golyóálló mellényben nézte végig a szertartást. Lesia Ivascsenko és Valerij Filimonov az ukrán hadsereg önkéntes civiljeiből álló erőkhöz csatlakozott.

Genya SAVILOV / AFP

Oroszország több humanitárius folyosót is nyit hétfőn, állítja az orosz védelmi minisztérium

Az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy Oroszország hétfőn több városban is tűzszünetet tart és humanitárius folyosót nyit.

Az érintett városok: Harkiv, Kijev, Mariupol és Szumi.

A beszámoló szerint a humanitárius folyosókat Emmanuel Macron francia elnök személyes kérésére nyitják meg.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz csapatok elvben lehetőséget teremtenek a városlakók elmenekülésére, de az utóbbi napokban többször is volt rá példa, hogy a támadók nem tartották be a tűzszünetet és a menekülőket támadták.

Kapcsolódó
Jászberényi Sándor jelenti Kijevből: Aknatűz Irpinyben
Robbanások, menekülő emberek, fröccsenő sár, füst és megzavarodott kutyák – Jászberényi Sándor és Hölvényi Kristóf tudósítása.

(Reuters)

Rákos gyerekeket is kimenekítettek Ukrajnából

Rákos gyerekek is csatlakoztak a több tízezer Lengyelország felé menekülő ukránhoz, írja a BBC. A gyerekeket egy amerikai szervezet, a Herosi menekíti ki az országból. A Herosi most azon dolgozik, hogy Európában olyan helyet találjon a gyerekeknek, ahol folytathatják a kezelésüket.

Aris Messinis / AFP

Zelenszkij és Biden titkosított csatornán keresztül kommunikál

A New York Times információi szerint az amerikai hírszerzés azon dolgozik, hogy elhárítsa az oroszok támadásait a digitális térben, a lap úgy tudja, hogy az amerikai kiberparancsnokság hamarosan az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsát lehallgatásokból és műholdképekből származó információkat, írja a BBC.

Ezen kívül titkosított kommunikációs csatornát biztosítanak ahhoz, hogy Joe Biden amerikai elnök biztonságosan tudjon beszélni Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Kettejük legutóbbi hívása szombaton 35 percig tartott.

Vasárnap 3247 menekült érkezett Budapestre vonattal

Március 6-án 3247 ember, köztük 770 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – közölte a rendőrség.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 122 ember, köztük 23 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Mikolajiv visszavétele után újra támadják a várost az oroszok – beszámolók

Egy nappal azután, hogy az ukrán védelmi erők kiszorították Mikolajivból az oroszokat és visszafoglalták a város repülőterét, sajtóbeszámolók szerint a támadó erők hétfőre virradó éjjel ismét rakétákat lőttek ki a 476 ezres városra.

A helyi News-N közölte, hogy magyar idő szerint hajnali 5-kor újra elkezdődött a bombázás. A New York Times újságírója, Michael Schwirtz, aki Mikolajivban van, egy videót is feltöltött a Twitterre. Schwirtz úgy látta, hogy a támadás elsősorban a város keleti részét érinti, a városközpontot egyelőre nem.

Az értesüléseket később a város polgármestere, Olekszandr Szenkevics is megerősítette a Facebookon, és hozzátette, hogy az oroszok lakóházakat céloztak meg a rakétákkal.

(BBC)

Az utolsó nemzetközi EBESZ-megfigyelő is elhagyja Ukrajnát

Csaknem teljesen befejeződött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőinek átmeneti evakuálása Ukrajnából, a misszió vezetői is hamarosan elhagyják az országot – derült ki a szervezet vasárnap este közzétett jelentéséből.

Múlt hét elején még több megfigyelő rekedt a harcok által érintett Harkivban és Herszonban. A viszonylag nyugodt kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiójából sem távozott mindenki – áll az EBESZ jelentésében.

Kedden Harkivban a várost ért ágyúzás során életét vesztette a szervezet egy ukrán munkatársa, amikor élelmet próbált szerezni a családjának. Az EBESZ arról is hírt adott, hogy a mariupoli irodájának épületét is lövések érték, a misszió két járműve kigyulladt.

Az EBESZ február végén döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti megfigyelői tevékenységét Ukrajnában, és kihozza onnan külföldi munkatársait az Oroszország által indított háború miatt. A donyecki szakadárok egyik képviselője múlt héten kedden megerősítette, hogy elhagyta Donyecket az EBESZ különleges megfigyelői missziójának minden járműve.

A nagyjából 500 fős misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

(MTI)

Ukrajna felfüggesztette egyes termékek kivitelét

Ukrajna kormánya vasárnap felfüggesztette egyes élelmiszertermékek kivitelét – írja a CNN. Ennek értelmében leállítják a hús, rozs, zab, hajdina, cukor, köles és só exportját.

A közlemény szerint búza, kukorica, baromfi, tojás és olaj kivitele csak a gazdasági minisztérium engedélyével lehetséges.

A CNN megjegyzi, hogy a szupermarketekben országszerte fogynak a termékek, mivel az ellátási útvonalakon egyre több az akadály.

A KPMG és a PricewaterhouseCoopers is kivonul Oroszországból

Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte Négy Nagyként emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) – jelentették be a cégek vasárnap.

  • A KPMG tájékoztatása szerint az oroszországi mellett a fehéroroszországi székhelyű vállalatukat is felszámolják. Az intézkedés összesen 4500 alkalmazottat érint – írja az MTI.
  • A PwC azt közölte: az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán döntött úgy, hogy a jövőben nem tart fenn tagvállalatot Oroszországban, ahol több mint 30 éve működött mintegy 3700 munkavállalóval.

A nyugati országok által Oroszországra kivetett büntetőintézkedések tükrében számos globális cég kényszerül arra, hogy felülvizsgálja, folytassa-e az együttműködést orosz állami tulajdonú ügyfelekkel. A Négy Nagy csoportjába tartozó két másik vállalat, a Deloitte és az Ernst & Young egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, és nem válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésekre.

Rohamsisakokat és golyóálló mellényeket ad Japán Ukrajnának

Rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és más katonai védelmi eszközöket akar Japán minél előbb az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna rendelkezésére bocsátani – jelentette ki a japán miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Japán sajtójelentések szerint Kisida Fumio kiemelte, hogy a tokiói kormány továbbra is támogatja azokat a példátlan intézkedéseket, amelyeket az Ukrajna mellett egységesen kiálló nemzetközi közösség foganatosított Oroszországgal szemben.

A tervezett katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt.

Néhány nappal az orosz támadás megindítása után Kisida Fumio telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és az egyeztetés után elmondta: Japán 100 millió dollár (33 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

Egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint a japánok túlnyomó többsége – 81 százaléka – tart attól, hogy az ukrajnai háború más térségekre, akár Tajvanra is hatással lehet, és ezzel együtt magára Japánra is veszélyt jelenthet. A megkérdezettek szintén nagy többsége – 82 százaléka – egyetértett azzal a lépéssel, hogy a japán kormány is szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

(MTI)

2008 óta nem volt ilyen drága a kőolaj

Hétfőre 6 százalékkal emelkedett a nyersolaj ára, 2008 óta nem volt ilyen drága – jelenti a Reuters. A brent olaj hordójának ára így már 126,57 dollár.

Az áremelkedés azután következett be, hogy a hírek szerint az USA és európai szövetségesei az orosz olajjal való kereskedelem leállítását fontolgatják, az iráni kőolaj lehetséges visszatérése a piacra pedig egyelőre akadályokba ütközik.

Új-Zéland is szankcionálja az orosz oligarchákat

Száz orosz oligarchára vet ki szankciókat Új-Zéland – jelentette be vasárnap este Jacinda Ardern miniszterelnök. Az új szabályok értelmében beutazási tilalmat rendelnek el az érintett személyek ellen, ezen felül a Moszkvában bejegyzett szuperjachtok, hajók és repülőgépek nem léphetnek be Új-Zéland légterébe vagy vizeire.

(BBC)

Hamarosan jöhet Kijev ostroma az ukránok szerint

Az ukrán hadsereg jelentése szerint Oroszország Kijev ostromát tervezi – írja a Guardian hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap által idézett jelentés szerint az orosz csapatok erőforrásokat halmoztak fel az ukrán főváros lerohanására: Irpinynél, amely Kijev elővárosának tekinthető, harckocsi- és motoros gyalogsági egységekkel haladnak a főváros felé, valamint megpróbálják elérni Kijev keleti külvárosát Brovarszkij és Boriszpil körzeteken keresztül.

Az ukrán tisztviselők megjegyezték ugyanakkor, hogy az orosz erők Csernyihiv és Szumi felett is megpróbálják megszerezni az ellenőrzést, de állításuk szerint az orosz csapatok jelentős veszteségeket szenvedtek és átcsoportosításra volt szükség a munkaerő és a felszerelés pótlására.

Olvasói sztorik