Nagyvilág

Mariupol: Szétlőtték a kimenekítésre készülő buszokat az oroszok

Jevhen Maloletka / MTI/AP
Jevhen Maloletka / MTI/AP
Szombaton tűzszünetet hirdettek a felek, hogy evakuálják az ostromlott városban rekedt civileket. Az akció nem jött össze, a kimenekítésre előkészített buszok megsemmisültek az orosz csapatok lövéseitől.

A dél-ukrajnai Mariupol “humanitárius blokád” alatt áll – jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában. Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben. Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott, az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt. A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett. “Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen” – mondta.

Csütörtökön a két fél humanitárius folyosók megnyitásáról állapodott meg, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az ostromlott ukrán városokat, bár Mariupolnál szombat délután újra harcok törtek ki. A konfliktus szereplői egymást hibáztatták a korlátozott tűzszünet megsértése miatt. Bojcsenko azt állította, hogy az orosz hadsereg lövéseket adott le arra a búvóhelyre, ahová a feltankolt buszokat rejtettek el, amelyeken az embereket akarták evakuálni a humanitárius folyosókon. Mint mondta, az ötven buszból mindössze húsz maradt. “A következő kimenekítési lehetőségig talán már nem is lesznek többé járműveink” – tette hozzá.

Bojcsenko közölte, hogy egy humanitárius folyosóért fohászkodik, hogy ki lehessen vinni az időseket, nőket és gyerekeket a városból.    “Segítsetek és mentsétek meg Mariupolt!” – intézte szavait a nemzetközi közösséghez a város polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik