A következő élő közvetítés része Ukrajna kész a NATO-mentes jövőről tárgyalni, Zelenszkij közben megtorlást ígér

Kína nem szívesen látja azt, ami most Ukrajnában történik

A kínai külügyminiszter, Vang Ji telefonon tárgyalt amerikai kollégájával, Anthony Blinkennel, és azt mondta neki, az ukrajnai helyzet „fejlődése” olyan, amit „Kína nem akar látni” – írta a CNN a kínai külügyminisztérium közleménye alapján.

Vang szerint a helyzetet „párbeszéddel és tárgyalásokkal” kell megoldani, és felszólította az Egyesült Államokat, a NATO-t és az Európai Uniót, hogy „egyenlő párbeszédet” folytassanak Oroszországgal. Szerinte „figyelmet kéne fordítaniuk a NATO folyamatos keleti terjeszkedésének Oroszország biztonságára gyakorolt negatív hatására”

Kína minden olyan erőfeszítést támogat, amely a helyzet enyhítésére és politikai rendezésére irányul, ugyanakkor ellenez minden olyan lépést, amely nem támogatja a diplomáciai megoldást, és olajat tesz a tűzre

– mondta Vang.

Blinken pedig azt mondta, Oroszország nagy árat fog fizetni „az előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan” háborúért. Hozzátette:

a világ figyeli, mely nemzetek állnak ki a szabadság, az önrendelkezés és a szuverenitás alapelvei mellett.

Kína és Oroszország az elmúlt egy évtizedben egyre közelebb került, mert közös érdekük a Nyugat gyengítése. Az ukrajnai invázió ugyanakkor megdolgozza a kapcsolatukat, mert a szoros stratégiai partnerségük és az állami szuverenitás támogatása egyszerre kissé ellentmondásos. Egyelőre Kína se nem hagyta jóvá, se nem ítélte el az oroszok támadását.

Kína az a szankciók után nem rohant segíteni Oroszországnak, de sokat nem is tudnának – mondják szakértők. Már csak azért sem, mert a kínai bankok és vállalatok másodlagos szankcióktól tartanak, ha kapcsolatba lépnek orosz partnerekkel.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik