A következő élő közvetítés része Putyin szerint eddig minden a tervek szerint halad, újabb béketárgyalás következik hamarosan

Az Eho Moszkvi főszerkesztője a rádió likvidálásáról beszél

EyePress News / EyePress via AFP)
EyePress News / EyePress via AFP)

Megszólalt az egyik utolsó – relatíve – függetlennek mondható orosz rádióadó főszerkesztője, és arról beszélt, hogy miként likvidálják (nyilvánvalóan a Kreml nyomására) az Eho Moszkvit. Alekszej Venyegyiktov elmondta, hogy a rádió igazgatótanácsának többsége a rádiócsatorna és a webszájt felszámolásáról, likvidálásáról döntött – többségi határozattal. Az újságíró ezt Telegram-csatornáján, azaz a közösségi médiában írta meg.

A rádióadó úgy tudja, hogy az orosz felügyeleti hatóság, a Roszkomnadzor azt követelte a Google-tól, hogy blokkolja, illetve távolítsa el az Eho Moszkvi appját a Google Play-ből. A Roszkomnadzor arra hivatkozott, hogy megsértették az orosz szövetségi törvényt, amely „az információkról, az információs technológiákról és az információk védelméről” szól.

A Gazeta.ru ennek kapcsán hangsúlyozza: Venyegyiktov korábban kijelentette, hogy nem tervezi Oroszország elhagyását. „Nem, itt vagyok Oroszországban, és itt is leszek” – tette hozzá, sőt a továbbiakban is újságírással akar foglalkozni. Korábban az orosz főügyészség korlátozni akarta az Eho Moszkvihoz való hozzáférést.

Az Eho Moszkvi harminc éve működött, napi 24 órában sugárzott műsort. Felmérések szerint Moszkvában kétmillióan, Oroszországban összesen akár hétmillióan is hallgathatták a műsorait.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik