Nagyvilág

Erősíti az együttműködést a NATO Finnországgal és Svédországgal, Moszkva megtorló intézkedésekkel fenyegetőzik

Karl Melander / TT NEWS AGENCY / AFP
Karl Melander / TT NEWS AGENCY / AFP

Magasabb fokú hozzáférést kap Finn- és Svédország a NATO ukrajnai információihoz – írja az Euractiv. Így – nyilvánvalóan az Ukrajna elleni orosz támadásra való reagálásként – intenzívebbé is válik az információcsere a katonai szövetség és a két NATO-n kívüli állam között (Stockholm és Helsinki „partnerei” az észak-atlanti katonai szervezetnek).

A svéd és a finn vezetők a NATO vezetőivel egy virtuális csúcstalálkozón tanácskoztak, és ezután szólalt meg a finn köztársasági elnök, Sauli Niinistö.

– Svédország és Finnország, ha kívánják, részt vehetnek az emelt szintű információcserében és koordinációban, a műveletekről információt kaphatnak, mint ahogyan a stratégiai kommunikációról is – mondta a finn államfő, aki hangsúlyozta, hogy mindez nem egyenlő azzal, mintha Finnország csatlakozott volna a NATO-hoz, és egy fél sem köteles a kért információkat megadni. A NATO mindenesetre fontolgatja, hogy miként oldhatná meg az információk cseréjét azokkal a partnereivel, amelyek nem tagjai az észak-atlanti védelmi szövetségnek.

Finnország különösen érzékeny geostratégiai pozícióban van, hiszen 1300 kilométernyi közös határa van Oroszországgal. Helsinkiben az utóbbi hetekben és hónapokban felerősödött a vita arról, hogy az ország csatlakozzon-e a NATO-hoz, de ennek hátulütőit is folyamatosan mérlegelik a finn fővárosban. Moszkva különösen idegesen szemléli a NATO, illetve Finn- és Svédország kapcsolatait. A virtuális csúcs közben a Kreml azzal vádolta a NATO-t, hogy megpróbálja Stockholmot és Helsinkit a szövetségbe csalogatni.

Ám a két ország csatlakozása

súlyos katonai és politikai következményekkel járna

az orosz külügyminisztérium szóvivője (az egyébként nemzetközi szankciókkal sújtott) Marija Zaharova szerint. Zaharova „megtorló intézkedésekkel” is fenyegetőzött eközben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik