A következő élő közvetítés része Ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, több orosz bankot kizárnak a SWIFT-rendszerből

Egy ukrán lap megköszönte a harcokban elhunyt magyar származású tengerész szolgálatát

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

A Zaholovok című ukrán internetes lap szerint az orosz támadás egyik kárpátaljai magyar áldozata az ukrán haditengerészetnél szolgált szerződéses katonaként. Kis Sándor 2012-ben önkéntesen csatlakozott az ukrán haditengerészethez, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is az ukrán hadihajón, a Csernihiv nevű aknaszedőn teljesített szolgálatot. A Zaholovok szerint most „az Ukrajnáért folyó harcokban” vesztette életét a 29 éves, magyar nemzetiségű katona.

Kist gyászolja családja, felesége és két kisgyermeke – írják. De együtt érez velük „egész Ungvár”, ahonnan Kis származik, és „egész Kárpátalja” is, ahogyan a Zaholovok szerkesztősége is – hangsúlyozzák az újságírók, megköszönve a szolgálatát, amit nem fognak elfelejteni. Kist Ocsakovban érte a halál, amikor a Cserkasz nevű hajó a végsőkig megpróbált ellenállni a mostani orosz támadásnak. A szerkesztőség Kis rokonaitól és barátaitól kapta az információt a katona haláláról. A magyar tengerészt az ukrán lap „Szásának” nevezi helyenként, ami a Sándor keresztnév ukrán megfelelőjének a beceneve.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik