Nagyvilág

Törökország elítéli, ha Oroszország megbontaná Ukrajna területi egységét

MTI/EPA/Erdem Sahin
MTI/EPA/Erdem Sahin

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden telefonon leszögezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Törökország ellenez bármely döntést, amely Ukrajna területi egységét célozza – jelentette a Reuters brit hírügynökség kedden. Mindez azután történt, hogy Moszkva bejelentette: elismeri két kelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségét.

A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során megismételte, hogy Törökország elfogadhatatlannak tartja a Kreml döntését, és azt javasolta, “minden lehetséges diplomáciai eszközt vessenek be a nemzetközi térfélen” a válság megoldása érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök lépése nyomán az Egyesült Államok és az Európai Unió Oroszországgal szembeni lehetséges büntetőintézkedéseket jelentett be és továbbiakat fontolgat. fontolgat. Törökország, amely a Fekete-tenger felségvizein határos Ukrajnával és Oroszországgal is, elméletben ellenzi a szankciókat.

A hétfő óta szenegáli látogatáson tartózkodó török államfő Dakarban újságíróknak nyilatkozva is kitért az ukrán helyzetre. “Elfogadhatatlannak” minősítette a két délkelet-ukrajnai “népköztársaság” orosz elismerését. “Ezt a döntést mi elfogadhatatlannak tartjuk. Felszólítjuk az érintett feleket, hogy tegyenek tanúbizonyságot jószándékukról és tartsák magukat a nemzetközi joghoz” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik