Nagyvilág

Sokkolják a kijevi járókelőket az orosz lépések

Zurab Kurcikidze / MTI / EPA
Zurab Kurcikidze / MTI / EPA

Valósággal sokkolta az ukrán főváros lakóit az, hogy Oroszország hétfő este elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét az AFP helyszíni tudósítója szerint.

– Teljes sokk hatása alatt állok – mondta egy 22 éves szakács, aki pont Donyeckből, az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött, és most az oroszok által elismert városból menekült el 2014-ben. – Ez a legijesztőbb hír, amit hallottam, mióta el kellett hagynom a városomat – tette hozzá. A férfi elszánt, azt mondta, kész megvédeni a szülőföldjét.

Egy 48 éves nő pedig a következő hasonlattal érzékeltette a helyzetet:: „Ha a szomszédjaid bejönnek a lakásodba és azt mondják, hogy ez a szoba az övék, akkor kell-e foglalkoznod a véleményükkel? Ez a te lakásod és mindig is a te lakásod marad.” A nő szerint az oroszok háborút provokálnak, mert a normális emberek harcolni fognak a hazájukért.

Az ukrán elnök pedig arról beszélt a televíziós beszédében keddre virradóan, hogy nem adják fel területeiket. “A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit, és ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg, de ugyanaz a cél: a béke, Ukrajna békéje” – jelentette ki Volodimir Zelinszkij.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik