Nagyvilág

Újabb terroristákat és terrorszervezeteket vett fel a terrorlistájára az EU

Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP
Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Két újabb magánszemély nevével és két újabb szervezettel bőrült az EU terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzéke hétfőn – írja az MTI. Az Európai Unió Külügyi Tanácsa ezen a napon úgy határozott, hogy az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kapcsolódó két iszlamista csoportot és két magánszemélyt is felvesz a listájára, mert  részt vesznek az Afganisztánban és a szomszédos országokban elkövetett terrortámadások tervezésében és végrehajtásában. Ezért ők komoly és folyamatos fenyegetést jelentenek a regionális és nemzetközi stabilitásra.

A terroristajegyzékbe felvett pakisztáni és afgán állampolgár, valamint a két, főként Indiában tevékenykedő szervezet a propaganda-tevékenységük révén játszanak kulcsszerepet az al-Kaida és az Iszlám Állam erőszakos ideológiájának terjesztésében és a terrorcselekmények elkövetésének ösztönzésében – írják.

A hétfői határozattal együtt nyolc emberrel és két, terrorizmust támogató szervezettel szemben alkalmaznak  korlátozó intézkedésekeket.  Ezek között pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztásával kapcsolatos rendelkezések, valamint büntetőjogi intézkedések szerepelnek. A szankció alatt állóknak sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható rendelkezésükre semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás.

A jegyzékbe vétel feltételei között terrorcselekmény végrehajtása vagy ilyen jellegű cselekmény kísérlete, illetve elősegítése miatt indított büntetőeljárás során kimondott elmarasztaló ítélet szerepel.

Az Európai Unió 2016 szeptembere óta tud elfogadni önállóan korlátozó intézkedéseket az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida terrorszervezetek, valamint a velük kapcsolatban álló személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben. Az uniós szankciórendszer független, de kiegészíti azt a rendszert, mely lehetővé teszi a szankciók ENSZ általi elfogadását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik