Nagyvilág

Szlovákia a 4 éve megölt Ján Kuciakot gyászolja

Zuzana Čaputová / Facebook
Zuzana Čaputová / Facebook
A szlovák államfő személyesen tisztelgett a meggyilkolt újságíró és jegyese emléke előtt.

Négy éve gyilkolták meg Ján Kuciakot, az Aktuality.sk egykori  tényfeltáró újságíróját és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az évfordulón a szlovák államfő  virágot helyezett el, mécsest gyújtott a fiatalok egykori házánál Nagymácsédon, ahol megölték őket – írta a Paraméter.

Zuzana Čaputová felidézte, hogy a Kuciak-gyilkosság megrázta az országot, a társadalom nagy része összefogott egy tisztességes, igazságos Szlovákiáért, de ez a kívánság máig érvényes, a fokozott gyűlölethullám pedig nem szűnt meg.

Az államfő közösségi oldalán azt írta, a két fiatalnak azért kellett meghalnia, mert Ján Kuciak le akarta leplezni a korrupciót, a visszaélést a hatalommal. Az elnök szerint a szégyenletes gyilkosság kivitelezői után a megrendelőket is el kell ítélni, hogy ne vesszen el az igazságba vetett hit.

Vannak és lesznek kísérletek a rendszerrel való visszaélésre, ezért az ilyen tetteket leleplező emberek pótolhatatlanok a társadalom számára.

Az olyan újságírók, mint amilyen Ján Kuciak is volt mindezt a közösségért teszik, amiért hálát, védelmet érdemelnek – tette hozzá. A Paraméter idézte azt a cikket is, amelyben az Aktuality.sk úgy emlékezett néhai újságírójáról, mint aki

szerény volt és segítőkész, de a gonosz veséjébe látott.

A cikk szerint 2009-ben kezdett újságírást tanulni az egyetemen, ahol alapítottak egy kitalált köztársaságot, amelynek ő lett az elnöke, mert neki volt a a legnagyobb rátekintése a dolgokra, és az erkölcsi mércéje is nagyon magasan volt.

Két és fél év alatt 140 cikket írt az Aktuality-nél, feltérképezte több volt miniszter és oligarcha üzleti tevékenységét, ő leplezte Marian Kočner számos kétes ügyét.

Kapcsolódó
Ján Kuciak élne, ha nem becsülik alá Kocnert
Egykori munkatársai kivételes emberként méltatták a megölt tényfeltáró újságírót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik