Nagyvilág

Kreml: Oroszország még soha senkit nem támadott meg

Marilla Sicilia / Archivio Marilla Sicilia / Mondadori Portfolio / Getty Images
Marilla Sicilia / Archivio Marilla Sicilia / Mondadori Portfolio / Getty Images
Az oroszok szerint a Nyugat csak provokál, amikor újabb és újabb dátumok jelennek meg az ukrán invázió kezdetéről.

Feszültséget szító provokációnak minősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap azokat a nyugati nyilatkozatokat, amelyek konkrét dátumokat emlegetve bocsátkoznak jóslatokba azt illetően, hogy Oroszország mikor rohanja le Ukrajnát, olvasható az MTI-n. Peszkov elmondta, hogy maga Putyin nem foglalkozik a különböző belengetett dátumokkal, de ettől még az efféle kijelentések provokatív jellegűek

Az orosz szóvivő szerint a jelenlegi feszült helyzetben bármilyen váratlan esemény vagy megtervezett provokáció helyrehozhatatlan következményekhez vezethet. Példaként említette, a néhány nappal ezelőtti, a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál történteket, amikor a szakadárok és az ukrán kormányerők között bontakozott ki konfliktus.

Peszkov a potenciálisan végzetes következményekhez vezető tényezők között említette meg az Ukrajna ellen előkészületben lévő agresszió időpontjainak nap mint nap való emlegetését. Feltételes módban fogalmazva ugyan, de azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ezzel a konteóval a Donyec-medence problémájának erőszakos megoldását próbálja meg kiprovokálni Kijevből. Rámutatott, hogy az ukrán vezetés ehhez fegyverzetet, valamint politikai és diplomáciai támogatást kap az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, amely viszont komoly szankciókat helyez kilátásba Oroszország számára, arra az esetre, ha csapatai bármilyen oknál fogva átlépnék az ukrán határt.

Itt azonban még nem állt meg az orosz külügy, a vasárnap közzétett állásfoglalásban azzal vádolták meg az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy „információs terrorizmust” folytatnak, és hogy az állítólagos orosz agresszió lehetséges dátumának jósolgatásával alternatív valóságot próbálnak teremteni. Peszkov megismételte Moszkva álláspontját, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről Kijevnek közvetlenül a szakadár köztársaságok képviselőivel, nem pedig Oroszországgal kellene tárgyalnia, amely szerinte nem részese a konfliktusnak

A Kreml szóvivője végül azt mondta,

Oroszország a történelme folyamán soha senkit sem támadott meg, és Oroszország, amely annyi háborút élt át, az utolsó ország Európában, amely egyáltalán ki akarja ejteni azt a szót, hogy háború.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik