Nagyvilág

Lovasrendőrök kergettek szét tüntetőket Izraelben

Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Lovasrendőrök zavartak szét pénteken palesztin tüntetőket a Kelet-Jeruszálemhez tartozó Sejk Dzsarrah negyedben, ahol azért gyűltek össze tiltakozók, hogy palesztin lakosok várható újabb kilakoltatásai ellen tiltakozzanak – számolt be az AlJazeera. A pénteki demonstráció mellett az Izrael által megszállt Ciszjordánia más részein is tiltakozások zajlottak – írták.

Mint ismert, tavaly májusban néhány nap alatt alakult ki háborús helyzet Izraelben, amely részint szintén a városnegyedben lakó hat palesztin család kilakoltatása miatt kialakult feszültségnek volt köszönhető. Az izraeli bíróság döntése alapján kilakoltatott családok helyére akkor zsidó telepesek költözhettek be.

A lap azt írja, hogy Jeruzsálemben palesztin férfiak imaszőnyegeket raktak le egy utca burkolatára, és ott imádkoztak. Később állítólag több száz aktivista csatlakozott hozzájuk, hogy tiltakozzanak a közelgő kilakoltatások ellen. Az izraeli rendőrség a demonstrációt „lázadásnak” minősítette, és közölte, hogy a tüntetők nem hajtották végre a rendőrég utasításait.

Az AFP hírügynökség fotósa szerint a tüntetésen két embert őrizetbe vettek, a rendőrség azonban azt közölte, hogy nem tartóztattak le senkit.

Kelet-Jeruzsálemet évtizedek óta többségében muszlim arabok lakják, és amikor 1967-ben Izrael által megszállt területté nyilvánították, az ott élő arab családok megtarthatták lakóhelyeiket. 1972-ben aztán több zsidó telepes pert indított Sejk Dzsarrahban élő palesztin családok ellen. Ennek eredményeként 2002-ben 43 palesztin lakosnak, majd 2008-ban és 2017-ben további három palesztin családnak kellett elköltöznie a negyedből, lakóhelyüket szintén zsidó családoknak átadva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik