Nagyvilág

Kemény üzenetet küldtek Oroszországnak a nyugati gazdasági nagyhatalmak

Munich Security Conference - Med / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Munich Security Conference - Med / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Kreml veszélyes gondolataiért, amelyek egyenesen a sötét múltból erednek, Oroszország a virágzó jövőjével fizethet

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton Münchenben, azon a biztonságpolitikai konferencián, ahol Kamala Harris amerikai alelnök szintén felszólalt, és kemény üzenetet küldött az orosz vezetésnek. Az AP hírösszefoglalója szerint von der Leyen elmondta: az Európai Bizottság, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada közösen dolgozott ki egy átfogó, gazdasági szankciókból álló csomagot arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Amennyiben Oroszország támad, korlátozni fogjuk az orosz gazdaság pénzügyi piacokhoz való hozzáférését, és exportellenőrzést vezetünk be, amely megakadályozza, hogy Oroszország modernizálja és diverzifikálja gazdaságát

– fogalmazott von der Leyen.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szorosan összehangolja szankcióit az EU-val.

Ha Oroszország megtámadja szomszédját, szankcionáljuk az orosz állam számára stratégiai jelentőségű orosz magánszemélyeket és cégeket, valamint lehetetlenné tesszük számukra, hogy a londoni tőkepiacokon finanszírozást szerezzenek

– mondotta a brit miniszterelnök a müncheni találkozón.

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi megbeszélésen „világossá tette, hogy Ukrajna területi integritásának további megsértése politikai, gazdasági és geostratégiai szempontból is jelentős károkkal fog járni Oroszország számára”.

A nyugati vezetők azt egyelőre nem részletezték, hogy pontosan milyen orosz fellépés vonná maga után a gazdasági szankciókat.

Az MTI eközben azt írja, hogy a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport külügyminiszterei szombati közleményükben nagyon aggasztónak nevezték, hogy a szembenálló felek megsértették a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. A G7 miniszterei elítélték a nehézfegyverzet használatát és a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat a Donyec-medencében. Kiemelték: az incidensek egyértelműen sértik az ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki egyezményeket.

A G7-csoport külügyminiszterei egyúttal felszólították Oroszországot, hogy vesse latba az oroszbarát szakadárok fölötti befolyását, és teljesítse a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

A miniszterek jelezték: aggódnak a szakadár területek tevékenységei miatt, és attól tartanak, hogy „megrendezett incidensek” indítékul szolgálhatnak az orosz katonai fellépéshez.

A G7 képviselői ugyanakkor méltatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta, hogy kész konstruktív szerepet játszani a béke megteremtésében.

A Világbank szintén szombaton közölte, hogy 350 millió dollár folyósítását készíti elő Ukrajna számára, amelyről az igazgatótanács március végéig fog dönteni. A Világbank vezetője, David Malpass biztosította az ukrán elnököt arról, hogy a csoport továbbra is támogatja az ukrán nép és gazdaság rövid és hosszú távú finanszírozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik