Nagyvilág

Általános mozgósítás Donyeckben

Sergey Baturin / Sputnik / AFP
Sergey Baturin / Sputnik / AFP
Árvaházak lakóival indultak el az első menekítő buszok.

Teljes mozgósítást rendelt el szombaton a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai úgynevezett Donyecki Népköztársaság vezetője a szeparatisták által ellenőrzött területeken.

Gyenyisz Pusilin felszólította továbbá a tartalékosokat, hogy álljanak készenlétben.

A szakadárok azt is bejelentették, hogy több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba.

A két délkelet-ukrajnai szakadár terület, vagyis a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését.

Az első menekítő buszok a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit vitték, és péntek délután indultak el. Az Oroszországba vezető utakon előzőleg már jelentősen megnőtt a magánautók forgalma.

Donyeckben akadozott a mobiltelefon-szolgáltatás.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig elrendelte, hogy minden, az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek tízezer rubel (mintegy negyvenezer forint) segélyt.

Az ukrán hadsereg szombat reggeli közleménye szerint a szakadárok mostanáig tizenkétszer sértették meg a tűzszünetet, és húsznál több települést vettek tűz alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik