Nagyvilág

A rendőrség letartóztatta a kanadai kamionos tüntetések két vezetőjét

Sayed Najafizada / AFP
Sayed Najafizada / AFP

A kanadai rendőrség csütörtökön őrizetbe vette az oltásellenes szabadság konvoj két főszervezőjét, Tamara Lichet és Chris Barbert. Várhatóan mindkettejük ellen büntetőeljárás indul – írja a Deutsche Welle.

Korábban Lich egy videóban arról beszélt, hogy számít a letartóztatására, miután a rendőrség szerdán ultimátumot adott a tüntetőknek, miszerint vagy távoznak vagy megkockáztatják a letartóztatást.

Maradjatok és küzdjetek a szabadságért

– lelkesítette a videóban a tüntetőket Lich, és arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak a hetek óta tartó demonstrációhoz az ország fővárosában, Ottawában. Letartóztatásakor a kanadai sajtónak elárulta, hogy börtönbüntetésre számít, és a bankszámláját is befagyasztották.

A rendőrség csütörtökön körbevette a Parlament környékét, ahol több száz hatalmas teherautó parkolt le. Az ottawai rendőrfőnök Steve Bell elmondta, hogy a hatóságok elkezdték szűkíteni a tüntetés helyszínét, és ígéretet tett arra, hogy ez a hétvége egészen másképp fog kinézni, mint az előző három: megtisztítják a belváros magját és helyreállítják a közrendet.

Hozzátette, hogy egyes technikák, amelyeket törvényesen használhatnak és készek is használni, nem olyanok, amelyeket Ottawában megszokhattak. „Kérek mindenkit, aki még jelen van, hogy szálljon be a kamoinjába, és hagyja el városunkat” – mondta Bell.

Ez nem békés tüntetés. A közúti torlaszok kárt okoznak a kanadai gazdaságnak és veszélyeztetik a közbiztonságot. Kárt okoznak a munkásoknak, akik a mindennapi munkájukból tartják fent a családjukat

– nyilatkozta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki hétfőn életbe léptette kormánya széleskörű veszélyhelyzeti hatalmi jogkörét. A döntés értelmében a kormány korlátozza a nyilvános gyülekezést annak érdekében, hogy megszüntesse a közlekedési és kereskedelmi forgalmi zavarokat keltő fővárosi és határmenti tüntetéseket.

Kanada fővárosában Ottawában, majd a napokban egész Ontario tartományban rendkívüli állapotot hirdettek, miután az úgynevezett szabadságkonvoj megszállta a városközpontot, ezzel gyakorlatilag megbénítva a területen a közlekedést. Az ellenállást egy január közepén bevezetett rendelkezés hívta életre, amely arra kötelezte a kamionosokat, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A tüntetéssorozathoz mostanra rengeteg civil is csatlakozott, a céljuk pedig immár az összes járványügyi korlátozás eltörlése.

A kanadai tüntetések nyomán hasonló kamionos demonstrációkat szerveztek Izraelben, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik