Nagyvilág

Orbán Viktor: Ma olyan történt, ami korábban még sohasem

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Ma olyan történt, ami korábban még sohasem. Magyarországot megtisztelte Brazília elnöke, ami diplomáciatörténeti esemény

– így kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök, miután Jair Bolsonaro brazil elnökkel tárgyalt Budapesten.

A kormányfő elmondta, a tárgyalásokat megelőzően kifejezték részvétüket a braziloknak az elmúlt napok természeti katasztrófái miatt.

Mint fogalmazott, az első látogatás izgalmán túl még hozzáadott érték volt az a tény, hogy Moszkvából érkezett Bolsonaro, miközben a mindennapokat a háború lehetősége árnyékolja be.

Brazília a világ 12. legnagyobb gazdasága is. Ezért Magyarországnak evidens érdeke, hogy szoros együttműködést ápoljanak országaink. Örömmel jelentem, hogy a világ nagy globális kihívásai tekintetében azonos a megközelítés Brazília és a Magyarország között, ami az együttműködés stabil alapja.

– jelentette ki Orbán.

Amiben sikerült megegyezni:

  • közös figyelmeztető rendszert hoznak létre, ha a világon olyan dokumentumok jönnének létre migrációs ügyben, ami a két ország érdekével ellentétes, azt időben detektálják;
  • az Afrikában élő üldözött keresztényeknek közösen fognak segíteni;
  • elköteleződtek a szabadkereskedelem mellett, Brazília nyitva áll, hogy magyar befektetéseket fogadjon;
  • Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, ennek részeként 2023-ra készül el két sugárhajtású katonai szállító repülőgép hazánk megrendelésére;
  • a magyar felsőoktatást pedig továbbra is ajánlják a brazil diákok figyelmébe, akár piaci alapon is.

Orbán a tájékoztatót úgy zárta,

ott voltam, amikor elnök urat beiktatták, fantasztikus esemény és nagy népünnepély volt, szeretnénk, ha lehetőségünk lehetne a következő alkalommal is ilyen eseményen részt venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik