Nagyvilág

Megérkeztek az első amerikai katonák Szlovákiába

Marcin Bielecki / PAP / MTI
Marcin Bielecki / PAP / MTI
Megérkeztek Szlovákiába az első amerikai katonák a Saber Strike (Kardcsapás) fedőnevű hadgyakorlatra szerdán a késő éjszakai órákban.

Az autópályán érkező katonai konvoj Csehországból a Lanzhot-Brodské határátkelőn lépte át a szlovák határt, majd a Malacky-Kuchynában lévő légibázisra folytatta útját. Az amerikai konvojt a határon tiltakozók csoportja várta. Andrej Danko, a szlovák parlament előző elnöke, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, aki maga is részt vett a tiltakozó akcióban, a közösségi médiában megjelent posztjában néhány száz tiltakozót említett.

A CTK cseh állami hírügynökség jelentése szerint a Németországból Csehországon keresztül Szlovákiába tartó amerikai katonák öt – egyenként 3-5 kisebb csapatra oszló – csoportban haladnak át Csehország területén, miközben ezek közül az utolsó várhatóan kedden hagyja el az ország területét.

A szlovák védelmi minisztérium e heti közlése szerint a Saber Strike hadgyakorlatra megközelítőleg 2 ezer amerikai katona és velük együtt mintegy 600 harci és műszaki eszköz érkezik Szlovákiába. A szaktárca szerint a gyakorlaton a szlovák fegyveres erők közel 1300 tagja vesz majd részt.

A szlovák védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai csapatok részvételével tervezett hadgyakorlat “nem tartozik azon intézkedések sorába, amelyek az aktuális ukrajnai biztonsági helyzetre reagálnak” – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik