Nagyvilág europoli

Gyors és erőteljes fellépést ígér von der Leyen orosz agresszió esetén

European Parliament / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
European Parliament / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ha Oroszország agresszióhoz folyamodik, Európa gyorsan és erőteljesen fog fellépni – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az elnök az ukrán-orosz konfliktusról, az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatokról, az európai biztonságról szóló vitában elmondta:

válaszlépéseink nem csak a vagyon befagyasztásáról és orosz személyek utazási tilalmáról szólnak, hiszen Oroszország stratégiai érdeke az, hogy diverzifikálja egyoldalú gazdaságát és felszámolja jelenlegi hiányosságait, de  ehhez olyan technológiákra van szükségük, amelyekben mi globálisan vezető szerepet játszunk.

Majd hozzátette: „így ebben a tekintetben Oroszország teljesen tőlünk függ”.

Az Európai Bizottság elnöke felhívta a figyelmet: az Európai Unió felkészült arra az esetre is, ha az orosz vezetés úgy dönt, hogy az energiaellátást fegyverként használja.

Jelenleg számos olyan országgal folytatunk tárgyalásokat, amelyek készek arra, hogy fokozzák az EU-ba irányuló cseppfolyósított földgáz-exportjukat. Ennek eredményeként januárban rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt szállítottunk be – több mint 10 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt,

tette hozzá.

Von der Leyen kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben megvizsgálták az összes lehetséges forgatókönyvet arra az esetre, ha Oroszország úgy dönt, hogy részben vagy teljesen megszakítja az EU-ba irányuló gázszállításokat.

Modelljeink azt mutatják, hogy ezen a télen biztonságban vagyunk a gázellátás szempontjából, de diverzifikálnunk kell az energiaforrásainkat, hogy megszabaduljunk függőségünktől az orosz gáztól. Nagymértékben be kell fektetnünk a megújuló energiaforrásokba is,

jelentette ki.

Von der Leyen szerint Oroszország kedden ellentmondásos jeleket küldött: egyrészt a hatóságok bejelentették az orosz csapatok egy részének visszavonását, másrészt a Duma (az orosz parlament alsóháza) megszavazta Donyeck és Luhanszk független köztársaságként történő hivatalos elismerését. „A csapatok visszavonásáról szóló hírek ellenére a NATO még nem látta az orosz csapatcsökkentés jeleit” – hívta fel a figyelmet.

Az együttműködés az EU és Oroszország között még mindig lehetséges. De maradjunk éberek! És ha a Kreml az Ukrajna elleni erőszakot választja, akkor a mi válaszunk erős és egységes lesz,

emelte ki az elnök.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy az orosz vezetés 2014-óta folyamatosan ássa alá az ukrán nemzeti szuverenitást, főként az ország keleti részén, és most jelentős katonai erőt használ az ország körbekerítésére. Mint mondta, Moszkva jelzéseket küldött az utóbbi napokban, miszerint nyitott lenne a párbeszédre, de az Európai Uniónak erősebb, határozottabb elköteleződésre van szüksége az orosz vezetés részéről.

Michel azt hangoztatta, hogy a 27 uniós tagállamnak szilárd szankciós keretet kell előkészítenie, amennyiben Oroszország „az agressziót választja”. Közölte továbbá, hogy az Európai Unió kész 1,2 milliárd euró makrogazdasági támogatást nyújtani Ukrajnának, és kilátásba helyezte donorkonferencia megszervezését is.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az EU kész folytatni a diplomáciai tárgyalásokat, és kész cselekedni, hogy megoldást találjon „a legsúlyosabb válságra a hidegháború óta”.

Ez a válság nem csak minket érint, hanem az egész emberiséget,

jelentette ki Borrell. Mint mondta: a héten biztató jelek érkeztek Moszkvából a csapatkivonásokra vonatkozóan, de ő is  aggasztónak nevezte azt a fordulatot, hogy az orosz Duma megszavazta Donyeck és Luhanszk független köztársaságként történő hivatalos elismerését. „Hogy mi várható, nem tudjuk, ezt senki sem tudja” – fogalmazott Borrell.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felszólalásában elmondta:

Ukrajna fontos stratégiai partnere és közvetlen szomszédja az EU-nak, biztonságuk összefügg.

Ezért erős aggodalomra ad okot, az ukrán-orosz határnál kialakult instabil helyzet – tette hozzá. „Magyarország a helyzet megoldását a diplomáciai rendezésben látja, ezért jégtörő szerepet vállalt a párbeszéd megteremtése és a háború elkerülése érdekében” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet, hogy a békés megoldás az egyetlen helyes út, a minszki megállapodás végrehajtásának nincs alternatívája. „Kerülni kell a pánikkeltést, és a diplomaták kimenekítése sem jó üzenet” – tette hozzá.

Cseh Katalin, a Momentum képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában évtizedek óta először robbanhat ki  háború. Mint mondta, ezt csakis úgy lehet felelősségteljesen elkerülni, ha az EU csökkenti több területen is meglévő függőségét Oroszországtól. Hozzátette:

Európának is megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie. Az Európai Bizottság geopolitikai kérdésekről beszél, de ez mind üres beszéd marad, ha nem cselekszünk.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik