Nagyvilág

A Kreml szerint a NATO-val gondok lehetnek, ha nem érzékelik az orosz csapatvisszavonást

Orosz Védelmi Minisztérium / AFP
Orosz Védelmi Minisztérium / AFP

A NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre

–  reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek a kijelentésére, miszerint még korán sem dőlt el, hogy az oroszok valóban visszavonják-e a csapataikat.

A szóvivő arról is beszélt, hogy szerinte Joe Biden amerikai elnök oroszokhoz intézett üzenete, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti őket ellenségnek, imponálóbb lett volna, ha nem tartalmazott volna fenyegetéseket, és egyúttal hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin nem fog üzenni az amerikai népnek.

A Kreml bejelentése azután történt, hogy Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszer elmondta, az oroszokkal együtt végrehajtott hadgyakorlat befejezése, azaz február 20. után

egyetlen orosz katona és hadfelszerelés sem marad Fehéroroszország területén.„Ez a hadgyakorlat válasz a nyugati partnereink tevékenységére” – hangoztatta Makej.

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok a pekingi téli olimpia vége, tehát február 20-a előtt tervezik megtámadni Ukrajnát, az ukrán elnök Vologyimir Zelenszkij pedig hétfőn már háborús beszédet intézett népéhez, melyben elmondta, hogy a mai napra, tehát február 16-ra várják az orosz inváziót.

Az Al Jazeera brüsszeli tudósítója szerint a NATO álláspontja továbbra sem változott: kitartanak amellett, hogy Oroszország offenzívára készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik