Nagyvilág

Arra kérik Firenze lakóit, segítsenek kifizetni a szegény nyugdíjasok rezsiszámláit

MATTES René / hemis.fr / Hemis / AFP
MATTES René / hemis.fr / Hemis / AFP

Elindítottak Firenzében egy kezdeményezést, hogy csökkentésék a bajba jutott idős emberek gondjait a hirtelen megugró energiaárak miatt. Olaszország azok közé az államok közé tartozik, ahol az utóbbi időben a legmagasabb mértékben növekedtek meg a megélhetési költségek. Legfőképpen az energiaárak szálltak el, és ennek társadalmi következményeit a város most már nem tudja önállóan vállalni.

Firenzében a lakosság 27,6%-a hatvanöt év feletti, ezek közül sokan most súlyos gondokkal küzdenek a hirtelen megemelkedett közüzemi számláik miatt.

A társadalmi hatás nagyon erős, mivel a számlák hatalmas növekedésével állunk szembe

– mondta Dario Nardella, Firenze polgármestere a Guardian című brit lapnak, hozzátéve, hogy sok telefonhívást és levelet kaptak olyan emberektől, akik komoly nehézségekkel küzdenek.

Firenze lakóit ezért most arra kérik, hogy segítsenek kifizetni az egyedül élő, megélhetési gondokkal küzdő idős emberek közüzemi számláit. A város vezetése eközben a legkiszolgáltatottabbakat igyekszik megvédeni a megugró energiaárak következményeitől.

Nardella azt mondta, sokan élnek a szegénységi küszöb alatt, ők évi 9000 euróból (havonta körülbelül 260 ezer forintból) próbálnak túlélni. A firenzei városvezetés önállóan már nem tudja kezelni a szegények helyzetét, például azért, mert a magas energiaárak őket is nehéz helyzetbe hozták.

Sara Funaro, Firenze népjóléti tanácsosa azt mondta, hogy a városi tanács 4000-6000 idős embert tart nyilván a szociális szolgáltatások nyilvántartásában, bár becslése szerint a gazdasági krízisben élők száma ennél most magasabb lehet.

A firenzei polgárok adományait online gyűjti majd egy alapítvány, amely évtizedek óta segíti az időseket Firenzében. Az adományozó kedvű lakosok annyit adhatnak majd, amennyit megengedhetnek maguknak. Mióta a La Repubblica című lap vasárnap közzétette a kezdeményezésről szóló hírt, az alapítvány több tucat üzenetet kapott adományozni vágyó magánszemélyektől és cégektől.

Firenze azon olasz nagyvárosok közé tartozik, amelyek a múlt héten lekapcsolták a híres műemlékek díszkivilágítását. A városok szimbolikusan így tiltakoznak a magas villamosenergia-költségek ellen.

Az olasz kormány eddig 5,5 milliárd euró értékű támogatással igyekezett enyhíteni a családok és a vállalkozások gáz- és villanyszámláinak terheit. Mario Draghi olasz miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy a kormány további „távlati beavatkozásra” készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik