Nagyvilág

Bevallotta a becsületgyilkosságot, mégis felmentette a bíróság

Shahid Saeed MIRZA / AFP
Shahid Saeed MIRZA / AFP

Egy pakisztáni városi bíróság elrendelte egy férfi szabadon bocsátását, akit még 2016-ban becsületgyilkosságért tartóztattak le, miután bevallotta, hogy megölte a huszonhat éves húgát. A fiatal nő bűne az volt,  hogy „szégyenteljes” képeket tett közzé a Facebookon – írja az AlJazeera. A fellebbviteli bíróság hétfőn annak ellenére mentette fel a Mohamed Waszím nevű férfit, hogy 2019-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az által elkövetett gyilkosság miatt. A férfi ügyvédje az AFP hírügynökséggel közölte a felmentés tényét, de további részletekbe nem bocsátkozott.

 Noha a bírósági végzést nem hozták nyilvánosságra, a felmentő ítéletről szóló hírt az ügyész is megerősítette.

Mohamed Waszím korábban fellebbezést nyújtott be a 2019-es ítélete és életfogytiglani börtönbüntetése ellen. A férfi édesanyja a bíróságnak szintén benyújtott egy írásbeli nyilatkozatot, amelyben az állt, hogy megbocsátott a fiának. Az nem derült ki, hogy a bíróság figyelembe vette-e az anya nyilatkozatát.

Waszím még egy 2016-os, a rendőrség által szervezett médiakonferencián vallotta be, hogy megfojtotta 26 éves húgát annak közösségi média tevékenységei miatt.

Abdul Kawi muftit, egy vallástudóst, akit a gyilkosságban való állítólagos részvétele miatt szintén letartóztattak, később szabadon engedték, mert a rendőrség nem talált kapcsolatot a személye és a gyilkosság között. A fiatal nő, Kandil Belucs a Facebook-bejegyzéseiben arról vallott, hogy megpróbálja megváltoztatni a pakisztáni emberek „tipikusan ortodox gondolkodásmódját”. A nő emiatt gyakran tapasztalt bántalmazást, és halálos fenyegetést is kapott, de nem hagyott fel a provokatívnak ítélt képek és videók közzétételével. Modellkarrierjét a közösségi médiában szerzett hírnevére építette fel, amivel sok pakisztáni haragját kivívta.

A becsületgyilkosságokról szóló törvényt szigorítását éppen ez, a 2016-os gyilkosság hozta el. A módosítás szerint a bíróság a továbbiakban senkit sem bocsáthatott szabadon azért, mert a hozzátartozók megbocsátottak az elkövetőnek. Pakisztánban évente nők százait ölik meg a családtagok, amiért megszöknek a családjuktól, vagy férfiakkal tartanak fenn baráti kapcsolatot, vagy más módon megsértik a női erényességre vonatkozó, szélsőségesen konzervatív vallási szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik