Nagyvilág koronavírus

Romániában az oltóközpontok csaknem felét bezárják

JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / AFP
JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / AFP

Romániában a koronavírus elleni oltóközpontok csaknem fele az alacsony kihasználtság miatt felfüggeszti tevékenységét, vagy tesztelési központtá alakul át – jelentette be csütörtökön az oltási kampányt koordináló bizottság.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora szerint 322 olyan oltóközpontot azonosítottak, amelynek jelentősen csökkent a tevékenysége, ezek közül 171-nek felfüggesztik a tevékenységét, a többit tesztelési központtá alakítják át, vagy kettős feladatot fognak ellátni, tehát oltani és tesztelni is fognak benne.

Romániában mintegy 750 aktív oltóközpont maradt, ezek egyharmadában tíznél kevesebb vakcinát adnak be naponta. Legtöbbjük nem is üzemel napi 12 órát, hanem csak a hét bizonyos napjain.

Bejelentették továbbá, hogy Románia csaknem egymillió adag lejárt szavatosságú AstraZeneca vakcinát fog megsemmisíteni. Az ország 4 millió 478 ezer adagot kapott az oltóanyagból, ebből 852 ezret adtak be, további 3 millió 330 ezret pedig sikerült értékesíteni vagy adományként hasznosítani.

Gheorghita szerint ideje újragondolni Románia oltási stratégiáját, mivel a következő hónapokban a koronavírus elleni oltás is a nemzeti oltási program részévé fog válni az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan, beadásának feladata pedig kizárólag a családorvosi rendelőkre hárul majd, akárcsak a többi vakcina esetében.

A 19 milliós Romániában 8 millió ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, a felnőtt lakosság átoltottsága 50,5 százalékos.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik