Nagyvilág

Portugáliában 200 bejelentés érkezett zaklató papok ellen, de alig egy tucat esetet vizsgáltak ki

Nikolas Kokovlis / NurPhoto / AFP
Nikolas Kokovlis / NurPhoto / AFP

2001 óta több mint 200 bejelentés érkezett a portugál katolikus egyház ellen, gyermekek szexuális zaklatása miatt – áll az Egyházi Gyermekbántalmazások Tanulmányozásával foglalkozó Független Bizottság jelentésében. A vádakat 1933 és 2006 között születettek áldozatok terjesztették elő.

Ezzel szemben a portugál egyházi tisztviselők két éve azt állították, hogy 2001 óta mindössze egy tucatnyi szexuális zaklatással kapcsolatos vádat vizsgáltak ki.

Az esetek több mint felét ejtették, mert az egyházi hatóságok szerint nem volt elég bizonyíték a nyomozáshoz.

„Szenvedés, szégyen, félelem, bűntudat és önkívület. Ezzel jár együtt” – áll a független bizottság csütörtöki közleményében, melyet azért hoztak létre idén januárban, hogy tárja fel az egyházi visszaéléseket. Sok bejelentés utal rá, hogy nagy valószínűleg más gyerekek is áldozatai lehetnek ugyanannak a bántalmazónak.

A névtelen vádak egy része jelenleg Kanadában, Franciaországban, Luxemburgban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban élő portugál állampolgároktól származik. A hatóság az év végén jelentést tesz a Portugál Püspöki Konferenciának, az esetleges vizsgálatok előtt.

(Euronews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik