Nagyvilág

Elmenekült Fehéroroszországból egy élsportoló, miután eltiltották apja politikia nézetei miatt

DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP
DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP

Családjával együtt elmenekült hazájából egy fiatal, és tehetségesnek tartott sífutónő, miután az apja politikai nézetei miatt eltiltották a versenyzéstől – számolt be a Reuters. Darija Dolidovics és családja jelenleg Lengyelországban tartózkodik, a tizenhét esztendős sportolónő pedig azt reméli, hogy folytathatja az edzéseket – mondta a hírügynökségnek Szergej Dolidovics, a  mindössze tizenhét éves lány apja, aki amellett, hogy hétszeres olimpikon sífutó, a lánya edzője is.

Hogy a sífutónőt eltiltották a versenyzéstől, az még a múlt hónapban derült ki. Ennek oka a család szerint az, hogy részt vettek azokban a tiltakozásokban, amelyek Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök 2020-as újraválasztása ellen indultak korábban. A fehérorosz diktátor csalással nyerte meg a legutóbbi elnökválasztást, ami óriási felháborodást keltett a kelet-európai országban. Lukasenko a hivatalos eredmény szerint ugyan 79,7 százalékkal nyert a 2020. augusztusi elnökválasztáson, független felmérések szerint azonban alig 10 százalékos támogatottsága volt.

Nem látom annak lehetőségét, hogy Fehéroroszországban folytassa a pályafutását

– mondta a sokszoros bajnok a lánya karrierlehetőségeiről.

Szerinte az is könnyen előfordulhat, hogy megvádolják őket ellenzéki megmozdulások szervezésével, vagy politikai jelszavak skandálásával, amiért akár börtönbe is kerülhetnek.

Dolidovics azt is hozzátette, hogy három hónappal ezelőtt álmában sem gondolta volna, hogy el kell hagyniuk Fehéroroszországot.

A serdülőkorú sífutónő, akit az ország egyik legígéretesebb utánpótlás sífutójaként tartanak számon, a múlt hónapban közölte, hogy a Fehéroroszországi Síszövetség deaktiválta azt az egyéni azonosító számát, amely a Nemzetközi Síszövetség (FIS) által rendezett versenyeken való részvételhez szükséges.

A kelet-európai országban az utóbbi időben számos élsportolót bebörtönöztek vagy kirúgtak a nemzeti csapatból, csak azért, mert hangot mertek adni ellenzéki nézeteiknek, és csatlakoztak a 2020-ban Lukasenko újraválasztása elleni tiltakozásokhoz. Egy másik fehérorosz sífutótól, Szvjatlána Andrijuktól szintén megvonták a FIS-kódját, és emiatt nem vehetett részt a pekingi téli olimpiát megelőző kvalifikációs versenyen. A Fehéroroszországi Sífutó Szövetség és a Fehérorosz Síszövetség nem válaszolt a nekik feltett kérdésekre.

Kiemelt képünkön balról a második helyen a fehérorosz hétszeres olimpikon, Szergej Dolidovics látható egy 2011-es oslói versenyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik