Nagyvilág

Bocsánatot kért a szexuális bántalmazások áldozataitól XVI. Benedek

Malte Ossowski / SvenSimon / dpa Picture-Alliance / AFP
Malte Ossowski / SvenSimon / dpa Picture-Alliance / AFP

Levélben fordult a müncheni katolikus hívekhez XVI. Benedek emeritus papa, és bocsánatot kért, amiért hivatali ideje alatt nem léptek fel a szükséges határozottsággal a klerikális pedofília ellen – írta meg a Vatican News. A levelet kedden tette közzé a Vatikán.

A korábbi egyházfő 1977 és 1982 között müncheni érsekként tevékenykedett Joseph Ratzinger néven. Egy idén januárban bemutatott jelentés szerint a konzervatívnak tartott egyházi vezető ebben az időszakban négy esetben nem lépett fel kellő erővel szexuális bántalmazásos ügybe keveredett papokkal szemben. Az ügy vizsgálata során azzal vádolták Benedek pápát, hogy tudatosan mulasztott, amikor nem állította meg a gyermekek szexuális zaklatásával vádolt négy papot müncheni érseke ideje alatt.

„Nagy felelősségem volt a katolikus egyházban. Annál nagyobb a fájdalmam azokért a visszaélésekért és hibákért, amelyek mandátumom ideje alatt ezeken a különböző helyeken történtek” – írta a levélben, amely első személyes megnyilvánulásaként értelmezhető a közelmúltban elhangzott vádak óta.

[M]egint csak mélységes szégyenemet és mély szomorúságomat tudom kifejezni a szexuális zaklatások összes áldozatának, és szívből jövő bocsánatkérésemet

– fogalmazott XV. Benedek.

A levélhez mellékeltek egy különálló nyilatkozatot is, amelyben a jogi szakértk ragaszkodtak ahhoz, hogy érsekként Ratzinger bíboros semmilyen bántalmazás eltussolásában nem vett részt.

Benedek pápa másfél oldalas, németül írt levele mélyen személyes hangvételű, tele vallásos kifejezésekkel, és többek között a vége felé közeledő hosszú életéről elmélkedik benne. A levélben Benedek azt írja, hogy az esetleges hibák miatt Isten lesz a végső döntőbíró.

Nemsokára életem végső bírája előtt találom magam

– írta a korábbi egyházfő, aki 2005 és 2013 között, lemondásáig vezette a katolikus egyházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik