Nagyvilág

Kína felszólította a nyugati hatalmakat a zárolt agfanisztáni pénzek feloldására

LIU Weibing / XINHUA / Xinhua via AFP
LIU Weibing / XINHUA / Xinhua via AFP

Kína és Pakisztán vasárnap felszólította a nyugati hatalmakat, hogy a humanitárius katasztrófa elhárítása érdekében szabadítsák fel az Európában, de legfőképp az Egyesült Államokban befagyasztott afgán jegybanki tartalékokat – írja a kínai külügyminisztérium közleményére hivatkozva a TOLO News független afganisztáni hírportál.

Afganisztán korábban több mint kilencmilliárd dollárt helyezett el tartalékként az amerikai központi banknál és más európai pénzintézeteknél, de ezeket a pénzeket befagyasztották, miután a tálibok tavaly augusztusban az NATO-erők kivonását követően átvették a hatalmat az ország fölött.

Imrán Khán pakisztáni miniszterelnök a 2022-es téli olimpiai játékok megnyitójára volt hivatalos Pekingbe, itt találkozott Hszi Csinping kínai elnökkel. Khan és Hszi többek között az afganisztáni humanitárius helyzetről tárgyalt, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Afganisztán népét humanitárius segítségnyújtással, valamint a befagyasztott afganisztáni jegybanki tartalék felszabadításával.

A vasárnap kiadott közös közlemény szerint a két fél megismételte, hogy a térség érdekének tekintik Afganisztán békéjét és biztonságát.

A két fél hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani az Afganisztánnak és népének nyújtott humanitárius segélyt a fenyegető válság elhárítása érdekében, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson folyamatos és fokozottabb segítséget és támogatást Afganisztánnak, többek között Afganisztán pénzügyi eszközeinek feloldásával

– áll a kommünikében.

A közlemény szerint Pakisztán és Kína kész megvitatni Afganisztánnal a Kínai-Pakisztáni Gazdasági Folyosó Afganisztánig történő kiterjesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik